Sitemap | Avanceret søgning |

Svært at holde på folk

»Jobmarkedet er red hot,« siger Bill Hipp, direktør i det delvist danskejede investeringsfirma 2M Invest Inc.

Af ASBJØRN JØRGENSEN, JØRGEN ULLERUP og KLAUS GOTTFREDSEN (foto)
Publiceret 12-05-1999

Silicon Valley

»Det største problem overhovedet er at finde medarbejdere,« siger Gregor Freund, stifter af og direktør for softwarefirmaet Zone Labs, der udvikler sikkerhedsprogrammel til Internet. Zone Labs holder til i San Francisco, lige nord for selve Silicon Valley-byerne. Firmaets produkter kommer på markedet i løbet af sommeren. »Den reelle arbejdsløshed her i området er nede på 1,5 procent. For eksperter er arbejdsløsheden langt under 0.«

Importerer ansatte
En af metoderne at omgå arbejdsløsheden på er at importere arbejdskraft. Det kaldes H1-metoden - opkaldt efter det H1-visum, som firmaerne bruger, når de skal overbevise myndighederne om, at de er nødt til at hente udlændinge til landet for at løse en bestemt arbejdsopgave. H1-metoden er elsket, fordi den binder indvandrerne til firmaet - de kan ikke skifte til en anden stilling uden at skulle igennem hele visumprocessen igen.

Belønninger
Kun få ansatte i udvikler- og teknikerjobs i IT-branchen lader sig nemlig binde af kontrakter. Belønninger til headhunterfirmaer på 6-12 måneders løn er helt almindeligt for helt almindelige ingeniør-, marketing- eller udviklerstillinger.

Bill Martinson, underdirektør i IT-firmaet DataMetrics, fremhæver også problemerne med at holde på medarbejdere. I hans hustrus advokatfirma fik en af partnerne pludselig lyst til at skifte job til et firma, kaldet eBay. Lønnen bestod især af aktier i firmaet. Tre måneder senere var han pludselig 30 millioner værd - i dollars.

Penge er succes
»Det meste handler om penge her i området,« erkender forskningsdirektør på det berømte Xerox PARC forskningscenter, nordmanden Kris Halvorsen. »Det er et problem, at succes måles i penge. Men heldigvis er det stadig muligt at tiltrække de bedste hjerner, hvis projekterne og fremtidsmulighederne er spændende. Det handler også om livsstil,« siger han.

At det handler om andet end penge ses også fra to af de hotteste fyraftens-trends her på egnen: Swing dance og breweries. Selv på hverdagsaftener er dansetimer en helt stor dille, dansen kan gerne sluttes af med et besøg på et af de utallige microbreweries, der serverer hjemmebrygget øl.

Og pigerne elsker det: Befolkningen i Silicon Valley har en overvægt af mænd i 20-40 års alderen - den importerede arbejdskraft tilhører gerne denne gruppe.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten