Sitemap | Avanceret søgning |

Jorden skælver

Lind Gee slår op på sin computer og finder kortet for jordskælv. Det blinker med gule og røde prikker bare for den sidste uge. De sidste rystelser er i timerne forinden konstateret i San Francisco, lige ovre på den anden side af bugten.

Af JØRGEN ULLERUP og ASBJØRN JØRGENSEN og KLAUS GOTTFREDSEN (foto)
Publiceret 09-05-1999


REGISTRERING
Lind Gee ved en ældre maskine, der registrerer jordskælv.

Langt de fleste jordskælv kan ikke mærkes, men vi registrerer dem for at forudse, hvornår der kommer et stort. Hver anden måned er rystelserne så kraftige, at de kan mærkes. Vi venter på det helt store. Det kan komme i dag, i morgen eller om nogle år, siger den 38-årige seismolog på Berkeley universitetets forskningscenter for jordskælv.

Lind Gee befinder sig på det helt rigtige sted. Derimod rykker vi lidt sammen på stolene og overvejer et kort øjeblik, om det ikke er med at komme afsted i en fart.

Tværs gennem den store universitetspark med 30.000 studerende løber den såkaldte Hayward-sprække. Den frygtes at barsle med et jordskælv, der overgår alle tidligere rystelser i Californien.

Sprækken skærer direkte igennem universitetsbyens stadion, og placeringen kan ses på konstruktionen i form af dybe flænger i tribunens betonfundament. Øverst er den lappet med en tynd metalplade.

Problemet med Hayward-sprækken er, at den ikke har vist aktivitet siden 1720. Når man samtidig ved, at den forskyder sig otte millimeter hvert år, er risikoen meget høj. Vi regner med, at Hayward-sprækken vil udløse et jordskælv, der er større end Northridge-skælvet i 1995, fastslår Lind Gee.

Jordskælvet dengang blev målt til en styrke på 6,7 på M-skalaen. Det dræbte 57 mennesker i Los Angeles, kvæstede 12.000, ødelagde 3000 hjem, smadrede 10 motorvejsbroer, lukkede tre motorveje og jævnede et indkøbscenter i Northridge med jorden. De samlede skader blev vurderet til 280 mia. kr.

Seks år tidligere anrettede Loma Prieta-skælvet i San Francisco skader for over 42 mia. kr. Det blev målt til 7,2. Broen Bay Bridge blev ødelagt, og mange huse brændte.

De menneskelige tab var derimod begrænsede, fordi jordskælvet begyndte, netop da lokalopgøret i baseball mellem San Francisco Giants og Oakland Athletics var gået i gang. Sad folk ikke på stadion, var de bænket foran TV-apparatet derhjemme.

Lignede Dresden
Byens skæbne er bundet til jordskælv. San Francisco lignede Dresden efter sønderbombningen i Anden Verdenskrig, da et jordskælv på 7,8 have ramt byen i 1906. De bygninger, der ikke styrtede sammen som korthuse, brændte op, da el-ledninger satte ild til byen.


STADION
Berkeleys stadion er gennemboret af en kæmpe revne, som stammer fra et jordskælv.


Området omkring San Francisco er et skønt sted at bo. Men det er ikke ufarligt, griner Lind Gee.

Alle i Californien kan fortælle - og fortæller - historier om jordskælv. Om hvordan de har søgt tilflugt under borde eller er løbet ud på gaden, når jorden ryster under dem. De kender også skæbnehistorier som den om David og Cecilia Pressman fra Los Angeles. Ægteparret havde været gift i 51 år og gik i døden, mens de kyssede hinanden.

Derimod kniber det med at træffe forberedelser til det næste - måske dette årtusindes største - jordskælv. Organisationer som Røde Kors har måttet aflyse offentlige møder om jordskælv på grund af manglende interesse, og de færreste borgere har fulgt rådene om også at fastgøre TV- og andre elektroniske apparater til huset.

Jeg vil forsigtigt anslå, at kun mellem fem og 10 pct. af befolkningen har forberedt sig på jordskælv. Interessen daler, efterhånden som tiden går. Folk er optaget af alle mulige andre ting og tænker først på jordskælv, efter at de er sket, siger 24-årige Stan Deoran, der leder butikken Earthquake Outlet i Hollis Street.

Hans salgsslogan lyder "better safe than sorry". Butikken sælger overlevelsesudstyr, som alle anbefales at have ved hånden. F.eks. kan en familie for godt 2000 kr. købe et overlevelsessæt for seks personer med plads til vand, mad, medicin. Det indeholder desuden en stavlygte, en radio, reb og presenning til en nødlejr, en sammenklappelig skovl og et transportabelt toilet.

Stan Deoran anbefaler sine kunder altid at have en fyldt plasticdunk med vand, og interesserede kan desuden købe særligt inventar til huset, bl.a. jordskælvsikrede reoler.

I 1989 var jeg hjemme i baghaven, da græsplænen begyndte at bevæge sig som bølger på et hav. Jeg blev væltet omkuld og kunne ikke komme op, før det sluttede. Jeg har respekt for jordskælv, men jeg er ikke bange for dem, for jeg er vokset op med dem.

Earthquake Outlet blev etableret i 1989 og var den første af slagsen i San Francisco. Siden er andre kommet til med et lignende udvalg af avanceret spejderudstyr. Men i stedet for jordskælv er amerikanerne begyndt at forberede sig på de dommedagslignende tilstande, som mange frygter vil indtræffe, når computerne om et halvt år skal skifte årtusinde.

Andre firmaer har specialiseret sig i at sikre folks huse, og blandt de bedrestillede i Californien er det en normal investering at bolte huset til fundamentet og at foretage andre forstærkninger.

Det problem er også aktuelt på Berkeley-universitetet. Den dag, helvede bryder løs i Hayward-sprækken, vil universitets studerende og bygninger blive de første ofre.

Alligevel er det gået langsomt med at sikre og forstærke bygningerne.

Vi har haft en plan om forbedringer siden 1978, men først da vi fik en ny rektor i 1997, kom der gang i arbejdet. Indtil videre har vi brugt omkring 700 mio. kr. Men den samlede plan koster godt 10 mia. kr., så vi krydser fingre for, at jordskælvet ikke kommer før om 20 år, siger Sarah Nathe, der styrer projektet.

Hun understreger, at et jordskælv vil være en katastrofe for universitetet og for lokalsamfundet. Tvinges universitetet til at lukke i blot nogle måneder, vil forskningen gå i stå, de gode lærere vil forsvinde, og lokalsamfundet vil lide, fordi universitetet er den største arbejdsgiver. Det berømte Stanford-universitet syd for San Francisco blev sat år tilbage i forskning efter jordskælvene i både 1906 og 1989.

Forskerne arbejder dog målrettet på at forebygge. En ingeniør-afdeling under universitetet er udstyret med et såkaldt ryste-bord, en kæmpe maskine med en flade på 10 gange 10 meter, hvor jordskælv simuleres.

Elektriske anlæg og flere meter høje modeller af bygninger sættes på bordet og rystes grundigt igennem for at se, om de holder. Californien stiller skrappe regler for nybyggeri, og huse kan ikke mere bygges direkte ovenpå en sprække. Men det er vanskeligt at lappe på ældre huse.

Vi udsætter dem for rystelser, der er dobbelt så kraftige som Northridge-jordskælvet, siger den iranske studerende Amir Gilani: Et af de største problemer under jordskælv er holdbarheden af elektriske installationer, så dem tester vi her.

Hans kollega, der tyrkiske studerende Halil Sezen, skriver PhD-afhandling i holdbarheden af bærende betonsøjler.

Vi undersøger, hvor kraftige rystelser byggeriet fra 1960erne er i stand til at tåle. Ideen er at finde de svage punkter og så forstærke eksisterende bygninger der, fortæller han.

Endnu er det ikke muligt at forudsige jordskælv med sikkerhed. Og jordskælvforskeren Lind Gee tror ikke på, at en troværdig metode vil blive opfundet i hendes tid.

Hvis det var tilladt for os at lave lige så mange fejl som meteorologerne i vejrudsigten, kunne vi godt lave en jordskælvsudsigt. Men indtil da kan vi kun lave langtidsprognoser, skønner hun.

Forskningscentret på Berkeley har anbragt seismometre, elektroniske følere, ved kendte sprækker over hele Californien. Ved hjælp af kostbart og nøjagtigt satellitudstyr er de i stand til at måle forskydninger i sprækkerne helt ned til få millimeter.

Der findes flere tusinder sprækker i Californien, og Hayward er kun en af dem. Den mest berygtede og mest aktive sprække er San Andreas, der løber fra San Diego i Sydcalifornien og slutter et sted i havet ud for Nordcaliforniens kyst. Sprækken deler det nordamerikanske kontinent fra Stillehavs-pladen. Den har et rigtigt dårligt ry og har udløst adskillige alvorlige jordskælv. 


I KAMP MOD NATURKRÆFTERNE
Sarah Nathe foran bygningen på Berkely University som ombygges og jordskælvs-sikres.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten