Sitemap | Avanceret søgning |

Asiater dominerer den lokale gen-industri

Udlændinge indtager en dominerende rolle i genteknologi-branchen omkring San Diego, Los Angeles og San Francisco.

Af ASBJØRN JØRGENSEN, JØRGEN ULLERUP og KLAUS GOTTFREDSEN (foto)
Publiceret 05-05-1999


Asiater dominerer den lokale gen-industri (1)
MEENA RAMAKRISHNAN fra Indien er en af de mange udlændinge, der arbejder i genteknologibranchen.
Foto: Klaus Gottfredsen

Vi overraskes over det overvældende antal af asiatere og især kinesere, der præger campus på Californiens Polytekniske Universitet i Pomona ved Los Angeles - et helt andet mix, end vi har set i gadebilledet de foregående dage, selv om kinesernes største kolonier uden for Asien ligger her i det sydlige Californien.

Over halvdelen af de ansøgninger, det førende biomedicinfirma Amgen ved Los Angeles modtager, er fra kinesere.

Branchen suger simpelthen højtkvalificerede super-studenter til sig fra Kinas uddannelsesinstitutioner.

»Vi er en milliard kinesere. Og her kommer top-studenterne,« siger Xueming Qian, forsker hos Amgen Inc.

Han kom til USA i 1990 som ung kandidat, flygtede nærmest til udlandet efter studenterdemonstrationerne og massakren på Den Himmelske Freds Plads. Han venter nu på permanent USA-opholdstilladelse, og siden 1992 har han ikke været tilbage i Kina. Ved kolber og skåle bag ham arbejder også Meena Ramakrishnan, 39 år og fra Madras i Indien. Og Daguang Wang, også kineser. Wang har været her siden 1988, har opnået permanent amerikansk opholdstilladelse.

»Mange prøver at starte nye teknologifirmaer i Kina. Men alt er meget lettere her. Firmaer her suger kapital til sig, i Kina er det meget svært at få finansiering på plads,« siger han om, hvorfor han ikke gør alvor af planerne om at vende hjem.

Amerikanske opholdstilladelser hænger ikke på træerne. Men de amerikanske firmaer kan betale top-lønninger og giver aktie-optioner. I et land, hvor arbejdsløsheden er historisk lav har de samtidig meget let overbevise myndighederne om, at de har brug for netop de særlige evner, mønsterstudenterne kommer med.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere