Sitemap | Avanceret søgning |

Aviskongens slot

»Han fortalte aldrig rigtigt, hvorfor han gjorde det. Men han gjorde det, og han havde råd til at gøre det. Han var et geni, der hele sit lange liv havde det sjovt med at bruge penge.« Stråhatten og den store mave vibrerer, mens Steve Mowry viser os rundt ved betonslottet, som rejser sig i bakkerne over Stillehavets brusende brænding mellem San Francisco og Los Angeles.

Af JØRGEN ULLERUP, ASBJØRN JØRGENSEN og KLAUS GOTTFREDSEN (foto)
Publiceret 01-05-1999

Hearst Castle, Californien

Mowry er selvfølgelig uddannet til at fortælle gæster, at William Randolph Hearst var en enestående mand på denne jord. Bag de tillærte sætninger afslører han en dyb personlig beundring for slotsejeren.

Men slottet virker som en luftspejling. Få timers kørsel fra millioner af mennesker i misholdte fattigkvarterer i Los Angeles er vi havnet i en naturskøn oase med kun en bebyggelse i mange kilometers omkreds.


Et stykke Europa
Hearst Castle i Californien besøges hvert år af 800.000 turister.
Foto: Klaus Gottfredsen

Sølvske i hånden
Hearst blev født med en sølvske i hånden som enebarn af Phoebe og George, der rejste vestpå i guldgravertiden, men i stedet fandt sølv - de andre troede det var værdiløst. Senere erhvervede faderen rettighederne til nogle af USAs største guldminer, men sønnen arvede også forretningstalentet.

Vi kører op foran det overdådige slot på 137 års-dagen for Hearsts fødsel.

Det forekommer vanvittigt at spendere milliardformuer på at kopiere europæiske slotte langt ude i bjergene i Californien og hente kunst og antikviteter - herunder af vor egen billedhugger Thorvaldsen.


Biblioteket
Aviserne er lagt frem i slottets bibliotek.
Foto: Klaus Gottfredsen

Men de andre gæster i de busser, der hver dag fragter godt 2000 turister op ad en stejl bjergvej for at se herligheden, er stolte af, at det var muligt for en mand at samle så mange penge.

»Intet slår selvfølgelig spejlsalen på Versailles-slottet. Men slottet her er også enestående, og det er ufatteligt, hvor mange penge der er brugt. Og så ligger det i Californien. Jeg har allerede været her fem gange,« tilstår den 60-årige Janice Braly.

Egen lykkes smed
Slottet og William Hearst er indbegrebet af den filosofi om at være sin egen lykkes smed, som stadig udgør rygraden i det amerikanske samfund. Og hans status som californier og ikke østkyst-aristokrat gør ham stadig til noget særligt i Californien, der er skabt på rekordtid af tilflytteres guldjagt.

Hearst var begejstret for nye opfindelser som elektricitet. Lysekronerne er blotlagte elpærer. Han var fascineret af moderne teknologi som flyvemaskiner.


Middag
Der er højt til loftet i spisesalen.
Foto: Klaus Gottfredsen

Ligesom en anden William - Microsoft-stifteren Bill Gates - som næsten et århundrede senere er i færd med at bygge sit eget, omend mindre, palads i hjembyen Seattle. I hans personlige slot består meget af kunsten af elektroniske kopier af de originale værker. Væggene er fyldt med computer-skærme, så mesterværkerne hurtigt kan udskiftes.

I dag ligger rigdom i højteknologi, computere, Internet.

Avisens magt
Hearst brugte aviser til at kontrollere magten og pengene.

Han opbyggede et kejserrige af aviser, producerede Hollywood-film, var en ledende demokratisk politiker og dirigerede på et tidspunkt 90 forskellige firmaer.

Men mest af alt satte han sig et minde for eftertiden ved at bygge sit slot med havet på den ene side og Californiens bjerge på den anden.

Hans hobby var at samle antikviteter og kunst, navnlig fra Europa. Og for at få plads til det hele byggede han igennem 30 år på sit personlige slot i beton, som ikke står tilbage for middelalderslotte i Europa.

Det er udstyret med antikke, guldbelagte loftsudsmykninger og stoppet med kostbare antikviteter og kunstværker fra hele verden. Græske vaser fra 800 f.Kr., sjældne orientalske tæpper, skulpturer, gobeliner og dyre malerier.

Gæsterne føres rundt fra sal til sal under ih og oh udbrud. »This is marvellous.« I dagligstuen stiller et besøgende skolekor sig op på en lige række og synger katolske kirkesange. Stemningen er næsten religiøs.

Slottet rummer flere tempelagtige svømmebassiner, som romerske kejsere ville have misundt ham, og han anlagde en have med de mest eksotiske planter i verden. Slottet har 40 soveværelser til gæster, det har egen lufthavn og egen havn.

Og midt i kostbarhederne står alligevel noget så almindeligt som Heinz tomatketchup og fransk sennep på glas.

Napoleon på væggen
Men Hearst var en ekcentiker, og forbilledet kan ses i hans private soveværelse i en villa ved siden af slottet. Her hænger et portræt af Napoleon.

»Jeg vil ikke gøre Hearst til nogen helgen, men man kan vist roligt sige, at han var en OK fyr. Han havde det sjovt, inviterede skuespillere som John Wayne, politikere som Winston Churchill og de bedste amerikanske forfattere på besøg på sit slot,« siger guiden:

»Han var udstyret med en brilliant hjerne og arbejdede otte til 15 timer om dagen. Men han forstod også at have et rigt socialt liv og at more sig. Han elskede at optræde, og når han havde gæster, kunne han pludselig begynde at steppe for dem, ja han kunne endda finde på at jodle,« siger Steve Mowry.

De metoder gav ham magten. Selv toppolitikere valfartede på invitation til den overdådige luksus.

Nu besøges Hearst Castle hvert år af 800.000 mennesker.


Hearst Castle
Aviskongens slot i San Simeon, Californien
Foto: Klaus Gottfredsen

Mange finder det stilløse slot usmageligt og kulisseagtigt udenpå, men endnu flere falder på maven for de enorme rigdomme i form af kunst, antikke døre, tempelstumper og originale vinduespartier, som Hearst importerede til sit hobbyværksted.

Hearst vidste ikke, at han byggede en temapark for turister. Men Hearst er blevet en temapark så fantasifuld som Disneyland på den modsatte side af Los Angeles.

Amerikansk kompleks
Hearst Castle er samtidig et udtryk for amerikanernes måde at bekæmpe det konstante kompleks over at mangle egen kultur og historie, der går længere end et par hundrede år tilbage.

Hearst gav dem opskriften: Man skal blot købe det hele i udlandet.

»Fra sine forældre arvede han viljen til at være nummer et. Den vilje, som har gjort Californien til USAs vigtigste stat,« fortsætter Mowry.

Allerede som ti-årig rejste han gennem USA og Europa. Skolegangen foregik på de bedste læreanstalter, men Hearst færdiggjorde aldrig sine studier på universitetet i Harvard.

I 1887 forærede hans far sønnen avisen San Francisco Examiner, og otte år senere købte Hearst junior avisen New York Journal. Han giftede sig med den 18 år yngre Millicent Veronica Willson.

Hun fødte ham fem sønner. De blev aldrig skilt, men Millicent boede på østkysten, mens William levede sammen med filmstjernen, Marion Davies, i Californien.

Hearst havde en plan om at forære slottet til Berkeley-universitet som en kunstskole, men universitetet afslog. I stedet overtog staten Californien slottet i 1957, seks år efter slotsherrens død som 88-årig.

Familienavnet har ikke altid været positivt omtalt.

Filmen Citizen Kane om Hearst og med Orson Welles i hovedrollen gik hårdt til personen.

Overskrifter...
I 1970erne var barnebarnet Patricia Hearst indblandet i en stor sag. Hun blev senere dømt for selv at have medvirket til sin bortførelse for at presse penge ud af familien.

Om Hearst selv ville have vendt sig i graven?, spørger en gæst.

Guiden har hørt spørgsmålet før.

»Næppe - han havde nærmere sagt: Flot, Patty - gode overskrifter, gode overskrifter.«

Og igen kommer spørgsmålet om, hvorfor en rig mand fandt på at bygge et middelalderslot i beton midt ude i bjergene. Også det er der svar på:

»Hearst ville ikke have svaret. Han ville højst have sagt: Why not?«

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten