Sitemap | Avanceret søgning |

Arven efter Beach Boys

En mand med håret formet som to orange horn holder en grøn varan frem og peger på et papskilt med teksten: »Giv et bidrag eller bliv fordømt for evigt«. At blive fotograferet med monstret koster en dollar.

Af JØRGEN ULLERUP, ASBJØRN JØRGENSEN og KLAUS GOTTFREDSEN (foto)
Publiceret 29-04-1999

Venice Beach, Los Angeles

Ved siden af spiller en sort musiker elektrisk guitar med tæerne og trommer med hænderne. Længere nede ad strandgaden vrider pigerne sig i et udendørs rulleskøjtediskotek, og helt nede i vandkanten gør surferne klar til at udfordre Stillehavets bølger.

Venice Beach er den vildeste af kultstrandene i Los Angeles. Den skøreste, den MAN kommer på, når man er ung og smuk og med på det nyeste.


Kultstrand
Fritid, fest og sport dyrkes som en religion på Venice Beach.
Foto: Klaus Gottfredsen

Der er en muscle-beach for muskelbundterne, baner for beach-volley, veje til rulleskøjtefolket og surf-skoler.

»Det handler ikke om ekshibitionisme. Vi er her for at have det sjovt og for at møde nye mennesker. Jeg elsker at bo i Los Angeles og elsker at komme på Venice Beach i weekenderne. Det føles lidt som at være med i en film,« fortæller Lisa Furr på 27, før hun på sine rollers suser ud til en ny dans.

Som en scene fra TV
Californiens image som verdens hovedstad for afslappet ungdomskultur med surf, piger i bikini, motorcykler og rulleskøjter slog igennem med popgruppen Beach Boys og er holdt vedlige med TV-serier som Baywatch og Malibu.

Venice Beach i Los Angeles minder til forveksling om en strandscene fra en af TV-serierne. Med den forskel, at virkeligheden ikke altid lever op til illusionen.

På stranden har livvagterne firehjulstrækkere og overvågningstårne for hurtigt at gribe ind, fordi den kraftige understrøm er en fare for selv den stærkeste svømmer.

»Virkeligheden er ikke så glamourøs som i Baywatch. Pigerne på stranden er da søde og flotte, men det er ikke filmstjerner, og vi får ikke dagligt frække tilbud, som man kunne tro ved at se TV,« siger den 37-årige livredder Fernando Boiteux.


Surfere
To piger gør klar til at kaste sig ud på Stillehavets bølger.
Foto: Klaus Gottfredsen

Han mener dog, at serierne er med til at højne forståelsen for livreddernes arbejde. Alene på de få kilometer på Venice Beach foretog livredderne i fjor 2500 redningsaktioner, når svømmere og surfere kom i nød.

Fritid, fest og sport
USA er landet, hvor fritid, fest og sport dyrkes som en religion, og hver weekend ligner Venice Beach en mellemting mellem Woodstock og Hjallerup marked.

De, der ikke lejer et surfbræt for tyve dollars om dagen, henter deres oplevelser på promenaden bag stranden. Her dyrkes kroppen og sjælen. Cary er massør og giver svensk massage - hvad det så end er. Adskillige spåkoner i hippietøj læser fremtiden i håndflader, selvlysende strandsten eller Tarot-kort, og en militant vegetar holder udstilling med bloddryppende billeder fra et slagteri.


Livsstil
Musik og rulleskøjter er faste ingredienser i livet ved strandkanten.
Foto: Klaus Gottfredsen

»Kød er mord,« står der på et af hans skilte.

Sporten er dog det vigtigste. Mange af de nye trends for de unge er skabt her langs Vestkysten, og surfing er den mest populære sport. Surfing blev opfundet af de oprindelige indbyggere på Stillehavs-øerne, sporten blev gjort populær af Duke Kahanamoku på Hawaii i 1920'erne og bragt til Californien i 1950'erne.

Her har den påvirket sproget, tøjmoden og hele livstilen. Californiere dyrker solen og havet og går for at være de mest tilbagelænede i USA.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere