Sitemap | Avanceret søgning |

Sikkerhed som i et ungdomsfængsel

Nerverne står på højkant på Fairfax High School. Tragedien i Colorado får minderne til at vælte frem på skolen i Fairfax, hvor en elev blev dræbt af pistolskud for syv år siden.

Af MICHAEL ULVEMAN, SØREN FUNCH og STEEN WREM (foto)
Publiceret 23-04-1999

LOS ANGELES

Skolen i Fairfax - en forstad til Los Angeles - rummer 2300 studerende mellem 15 og 18 år.

Tilsyneladende er det i dag en velfungerende skole uden større problemer. Alligevel er sikkerheds-foranstaltningerne så bastante, at det kan minde om et ungdomsfængsel.

To politibetjente er fast tilknyttet skolen. Der er kun en indgang til skolen, hvor en sikkerhedsvagt holder øje med alle, der kommer ind.

Et hegn omkring gårdspladsen, hvor eleverne holder frikvarter, sørger for, at ingen uvedkommende får adgang. Og skolens egne elever tjekkes for våben via stikprøvekontrol med en metaldetektor.

Fokus på sikkerhed
For en dansker kan sikkerheden virke overdreven, men de 15 dræbte i Colorado, Fairfax High Schools egen erfaring med et drab og en lang række mord på High Schools i hele USA betyder, at der som aldrig før er fokus på elevernes sikkerhed i skolen.

Overalt spørger nervøse forældre, opskræmte over de mange mord, om det nu er sikkert at sende deres børn i skole.


TRYGHED
Sikkerheden er høj på Fairfax High School i Los Angeles. Eleverne ved, at de risikerer at blive scannet med en metaldetektor

Myndighederne har kun et svar på frygten:

Flere vagter, metaldetektorer og andet udstyr, der skal forøge sikkerheden i de skoler, der snart ikke ligner almindelige skoler mere.

»Der er mure eller hegn omkring næsten alle skoler i Los Angeles,« siger Cindy Meyers, der er viceskoleinspektør på Fairfax High School.

Hun understreger, at den bedste måde at forhindre mord i skoler på er ved i tide at tale med de elever, der er isolerede, deprimerede eller på andre måde har problemer.

»Efter drabet på en elev her på skolen, blev det besluttet, at alle offentlige skoler i Los Angeles skulle indføre skærpede sikkerhedsforanstaltninger,« siger Cindy Meyers.

En politibil, der er parkeret uden for Fairfax High School, vidner om, at myndighederne tager opgaven om forøget sikkerhed alvorligt.

»Vi har ikke de store problemer med eleverne. Der er de sædvanlige vandkampe mellem drengene, og vi skælder ud på de piger, som går med navlen blottet. Alt det er normalt for unge, men de ved samtidig, at de risikerer at blive scannet med en metaldetektor. Og hvis vi finder våben, bliver de smidt ud af skolen,« siger hun.

Latasha King, Staecy Villa og Cathrine Flynn er alle elever på skolen og mærker dagligt de kraftige sikkerhedsforanstaltninger.

De er så trygge ved at gå på Fairfax High School, at de ikke tror på, at der kan ske en tragedie som den i Colorado - men omvendt erkender de, at det kan ske overalt.

Mange forskere mener, at filmindustrien i Hollywood - kun få kilometer fra Fairfax - har en del af skylden for volden i de amerikanske skoler på grund af de ofte blodige film.

»Filmene kan inspirere mange. Og nogen tror måske, at de kan gøre det samme som i filmene,« siger Cathrine Flynn.

Latasha King mener, at det er forældrenes ansvar at tale med børnene om de voldelige film.

»Jeg ser da ind imellem en voldelig film, men jeg får da ikke lyst til at gå ud på gaden og skyde folk bagefter. Hvis familien fungerer, tror jeg ikke på, at de voldelige film har nogen betydning,« siger hun.

Farlige kliker
Det er en kendsgerning, at amerikanske forældre har mere travlt end nogensinde før med at passe deres karriere. Og derfor har de mindre tid til at følge med i, hvad deres børn foretager sig.

Den udvikling bliver af andre forskere vurderet som en årsag til de ofte eksentriske og farlige kliker som f.eks »The Trenchcoat Mafia,« der stod bag de 15 mord i Colorado.

»Jeg er overbevist om, at forældrenes adfærd afspejles i børnenes opførsel. Hvis forældrene drikker eller tager stoffer, så får børnene også problemer. Og har forældrene ikke tid til børnene, er der også en risiko for problemer,« siger Latasha King.

Ingen af de tre piger har våben, men de understreger, at det er nemt at få fat på pistoler eller rifler i Los Angeles.

De to formodede morderes store våbenarsenal i Colorado har skabt fornyet debat om våbenlovgivningen i USA.

Ifølge FBI bliver der hvert år købt 12 millioner nye pistoler i USA. Og selv om der er strammet en smule op på lovgivningen, er det stadig meget nemt at købe våben i USA sammenlignet med andre lande.

Nemt at købe våben
Et besøg hos den nærliggende våbenhandler, Martin B. Retting, viser, at der her er et stort udvalg af pistoler, rifler, knive og automatiske våben.

Alle indbyggere i Californien kan gå ind fra gaden og bestille et våben. Ti dage efter, at man har afleveret bestillingen, kan man hente pistolen eller riflen.

Eneste krav er, at man skal være ustraffet og over 21 år. Men den store omsætning over disken hos Martin B. Retting vidner om, at der altid vil være så mange våben i omløb, at unge nemt kan få fat på et af dem.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten