Sitemap | Avanceret søgning |

Århundredets diskussion

En sort Lincoln Continental Convertible kører langsomt gennem centrum i Dallas, Texas. På vej ned ad Elm Street lyder der pludselig flere skud. Den store bil speeder op og kører i hast til det nærliggende Parkland Hospital...

Af MICHAEL ULVEMAN, SØREN FUNCH og STEEN WREM (foto)
Publiceret 18-04-1999

Dallas


EN GOD FORRETNING
Bud Pemberton sælger alle de aviser, han kan overkomme.

En hel verden har via hoppende smalfilmsoptagelser set, at sådan blev USAs præsident, John F. Kennedy, dræbt den 22. november 1963 - men der kører stadig en tro kopi af præsidentens bil fra den skæbnesvangre dag rundt i gaderne i Dallas.

Ad Kennedys rute
For 25 dollars pr. person (ca. 170 kr.) bliver man taget med på en guidet tur i den sorte Lincoln Convertible, der følger Kennedys rute.

Eneste nævneværdige forskel i forhold til Kennedys bil er, at der i kopien er installeret avancerede højtalere, der på den første del af ruten gengiver lyden af jublende mennesker, som hylder præsidenten.

I sneglefart nærmer bilen sig Elm Street, hvor der runger riffelskud i højtalerne på det nøjagtige gerningssted. Store påmalede kryds på asfalten viser præcis, hvor Kennedy blev ramt af de to skud.

Derefter suser bilen ud til Parkland Hospital - akkurat som Kennedys bil.

Den guidede tur er muligvis udtryk for ekstrem dårlig smag, men den er samtidig et oplagt eksempel på, at Kennedys dramatiske død for snart 36 år siden langt fra er glemt.

Myten holder ikke
Historikerne har pillet alvorligt ved myten om Kennedys politiske fortræffeligheder. Og Kennedys seksuelle eskapader får til sammenligning Bill Clinton til at ligne en kordreng med en smule pubertets-problemer.

Alligevel står John F. Kennedy stadig som det lysende symbol for en generation, der ville frem.

Det dramatiske mord, den sørgende - men samtidig smukke - enke, Jaqueline Kennedy, og sønnen, John-John, der som tre-årig gjorde honnør ved sin fars kiste, er alt sammen ingredienser i en effektiv skæbnefortælling, som samtidig har forstærket myten om præsident Kennedy kraftigt.

Selv på en ganske almindelig formiddag i april 1999 er der livlig aktivitet på Elm Street, Dealey Plaza og de andre navne i Dallas, som blev verdenskendte i kølvandet på den tragiske begivenhed.

Folk går rundt, snakker sammen og peger op mod det vindue på sjette sal i Texas School Depository, hvor den formodede gerningsmand, Lee Harvey Oswald, affyrede skuddene.

Avissælgeren
Bud Pemberton nærmer sig os, mens vi selv står og peger op på vinduet og prøver at rekonstruere begivenhederne fra dengang.

For tre dollars (godt 20 kr.) sælger han en avis, der med billeder og grafik, sætter et stort spørgsmål ved, om det nu virkelig var Lee Harvey Oswald, som var Kennedys morder.

Bud Pemberton lægger ikke skjul på, at han lever af de mere end to millioner mennesker, som årligt besøger mordstedet og dermed gør det til den største »turistattraktion« i Dallas.

»Alle elskede John F. og Jackie, og næsten alle kan huske, hvor de var, da præsidenten blev skudt,« siger han.

Hver dag sælger han mellem 25 og 30 eksemplarer af den 24 sider store avis. Halvdelen af omsætningen går til ham selv.

»Der er så stor interesse, at hvis jeg ville bruge lidt mere tid herude, kunne jeg sagtens sælge mange flere aviser,« siger Bud Pemberton, der er overbevist om, at Lee Harvey Oswald ikke myrdede Kennedy,

»Præsidentens hoved faldt bagover, da han blev skudt. Det tyder på, at skuddene kom fra en anden vinkel end der, hvor Oswald befandt sig. Og de fleste vidner siger, at de hørte skud fra et andet sted,« siger han.

De fleste er enige
Dermed harmonerer Pembertons opfattelse med langt de fleste amerikaneres.

Opinionsundersøgelser har vist, at et flertal af USAs befolkning ikke tror på, at Oswald var alene om forbrydelsen - sådan som den officielle holdning er.

Der er skrevet flere hundrede bøger og titusindevis af avisartikler om mordet. Og blot et enkelt opslag på en af Internettets søgemaskiner viser, at der er ikke mindre end 6316 web-sider, der matcher sammensætningen af "Kennedy and Assassination" (snigmord, red).

Det mest overraskende er, at de mange teorier om Kennedy-mordet stadig fortsætter for fuld udblæsning. Særligt udviklingen af Internettet har betydet nyt liv til de mange konspirations-teorier, og i USA samt andre lande er der dannet stribevis af foreninger, der har hver sin opfattelse af, hvem der dræbte Kennedy.

Historie-professoren
Oppe på græsforhøjningen ved Dealey Plaza - hvor mange mener, at de fatale skud blev affyret fra - står Don J. Miller og viser sine plancher frem.

Lige siden, han i High School hørte om drabet, har mordet på Kennedy optaget en stor del af hans liv.

Don J. Miller er uddannet historiker fra University of Houston og hans speciale handlede netop om snigmordet på Kennedy.

I modsætning til avissælgeren Bud Pemberton er Miller derfor en sand ekspert i mordet. Han kan alle detaljer ud i skudvinkler - og hvorfor Oswald derfor ikke kunne have begået mordet.

Og bliver Don J. Miller spurgt om, det ikke ville være bedre, hvis man glemte mordet -det er trods alt 36 år siden - og begyndte at tænke på fremtiden, kommer svaret hurtigt:

»Historie er et studium af fortiden. Dinosaurer er også fortid, og det er flere tusinde år siden, de forsvandt. Men der bliver stadig skrevet meget om dem,« siger han.

Smalfilms-specialisten
Få meter derfra står Mark Oakes, der har specialiseret sig i de smalfilm og fotografier, som blev optaget på drabsdagen.

Samtidig har Mark Oakes - efter eget udsagn - fundet et nyt, afgørende vidne til drabet, som politiet har ignoreret.

»Jeg ved ikke, hvem der dræbte Kennedy. Jeg er kun sikker på, at det ikke var Oswald,« siger Mark Oakes, der er uddannet som ingeniør.

Mangfoldige teorier
Teorierne om, hvem der dræbte Kennedy er mange og spænder lige fra Castro til mafiaen og videre til CIA samt mange andre.

Trods flere officielle undersøgelser er der aldrig fundet noget bevis for, at andre end Oswald var indblandet i det mord, som ofte bliver kaldt for »århundredets forbrydelse.«

Måske er sandheden, at det for mange er vanskeligt at acceptere, at en social taber som Oswald alene kunne dræbe den præsident, som en hel generation så op til.

Don J. Miller, Mark Oakes, Bud Pemberton og mange andre på gerningsstedet i Dallas gør deres til, at forbrydelsen ikke vil blive glemt.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere