Sitemap | Avanceret søgning |

Tilbage til storbyerne

Little Rock, hvor præsident Bill Clinton residerede som guvernør frem til 1993, har i mange år været skrækeksemplet på storbyens forfald.

Af MICHAEL ULVEMAN, SØREN FUNCH og STEEN WREM (foto)
Publiceret 17-04-1999


FRA BY TIL LAND
Da de store indkøbscentre blev bygget i forstæderne valgte mange storby-boere at forlade centrum til fordel for de mindre byer omkring Little Rock.

Smukt beliggende ved Arkansas River klarede byen sig godt langt ind i 60erne.

Men en af byens sønner, Sam Walton, fik den geniale idé at bygge kæmpe varehuse i forstæderne, der gjorde forstadsfolket ganske uafhængigt af byens indkøbsmuligheder.

Varehuskæden Wal-Mart beskæftiger i dag 825.000 personer, hvilket mere end indikerer, at Walton tænkte rigtigt. Wal-Mart kvalte forretningslivet i Little Rock og andre byer i midtvesten. Indbyggerne blev lokket væk til forstæderne.

Ikke så få blev også skræmt væk af den voksende kriminalitet op gennem 70erne og 80erne i Amerika. Særligt crack-kokain epidemien i 1980erne førte til en eksplosion i kriminaliteten, og dem, der havde råd, flygtede til de relativt mere sikre forstadsbebyggelser.

Kriminaliteten falder
I dag er især voldskriminaliteten faldet voldsomt over hele USA med millionbyen New York i spidsen. Områder, der tidligere var ubeboelige alene af sikkerhedshensyn, begynder at spire og bygninger renoveres.

Et studie fra tænketanken Brookings Institution i Washington viser imidlertid, at 24 storbyer, der deltog i undersøgelsen, alle forventer en stigning i indbyggertallet i bykernen over det næste årti.

En af årsagerne er også de stadigt længere bilkøer fra forstæderne ind mod centrum hver morgen. I Little Rock har investorerne igen fået øje på mulighederne i storbyen. Konventcenteret på Hotel Excelsior åbner med fordoblet kapacitet til juni. En ny sportsarena med plads til 18.000 tilskuere er opført. 13 millioner dollars er investeret på hovedbiblioteket.

I byens River Market distrikt har investorer opført et center, der rummer forretninger, restauranter og udstillinger.

Byens stolte søn, Bill Clinton, har ambitioner om at opføre et præsidentbibliotek, der er større end nogen af de 10 nuværende præsidentbiblioteker spredt over hele USA, som et monument over hans embedsperiode.

Clinton og hans venner er i færd med at indsamle de 80 millioner dollars, som biblioteket skal koste. Ambitionen er, at 300.000 gæster årligt skal besøge bibliotektet for at se på udstillinger af genstande fra Clintons otte år i Det Hvide Hus. Så mange gæster har ingen af de øvrige biblioteker.

Lysten til centrum
Langs Arkansas River lige vest for byens centrum er der skudt adskillige nye bebyggelser for den bedrestillede del af befolkningen op. De vidner om lysten til igen at bo tæt på centrum. En golfbane er under opførelse.

»Vi har ikke haft forretninger i byens centrum i årevis. Men det er ved at ændre sig,« siger Janis Alexander, der er manager på Hotel Excelsior.

»Vi har heller ikke meget musical, skuespil eller operaer. Vi har ikke ret mange kulturelle fordele. Alt, hvad der er i dag, er kommet inden for de seneste to-tre år,« tilføjer Janis Alexander.

Netop muligheden for at tiltrække konventer afhænger af hvad en by har af kulturtilbud. Little Rock satser på at blive kendt som byen med et europæisk snit over sig. Grønne parker, cykelstier og historiske traditioner skal adskille byen fra konkurrenterne i midtvesten.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten