Sitemap | Avanceret søgning |

Den hvide mands fortaler

Vi er til vælgermøde i Bogalusa - en fattig arbejderby i det sydlige Louisiana, hvor den eneste store arbejdsplads, en papirfabrik, sender sin karakteriske, sødlige stank ud over hele området.

Af MICHAEL ULVEMAN, SØREN FUNCH og STEEN WREM
Publiceret 15-04-1999

Bogalusa, Louisiana


PÅ HJEMMEBANE
Ved vælgermødet i Bogalusa, Louisiana, er David Duke på hjemmebane med sine højreekstremistiske synspunkter. Alle tilhørerne i lokalet er hvide

David Duke er på hjemmebane, og han forstår at udnytte det:

»Det er ikke de sorte, der bliver diskrimineret imod. Det er tværtimod os hvide. Vi står nu ved en skillevej, hvor det gælder om at forsvare USA, vores værdier og kultur,« siger Duke under tordende bifald.

Ku-Klux-Klan
David Duke er den politiker, som hele det etablerede USA på samme tid nedgør og frygter. Han er tidligere medlem af Ku-Klux-Klan-bevægelsen, men har med sine højreekstremistiske synspunkter et solidt greb om det hvide mindretal i Louisiana.

Den 1. maj har Duke en stor chance for at blive valgt ind i USA's kongres, Repræsentanternes Hus. Distriktet nord for New Orleans skal fylde en tom stol, efter at republikanernes flertalsleder Bob Livingstone blev offer i sex-krigen i Washington - og trak sig under stor dramatik i december.

David Dukes store popularitet - han fører i øjeblikket i meningsmålingerne - fortæller alt om, at raceproblemerne i USA stadig skaber grobund for stærke følelser.

»Forleden gik jeg ned på posthuset for at købe frimærker. Hvem var der et billede af på frimærkerne? Malcolm X, den sorte aktivist der sagde, han var glad, da præsident Kennedy blev skudt. Hvor er det Amerika, som jeg voksede op i,« spørger Duke retorisk.

En fremragende taler
Han er en fremragende taler, der nærmest forfører de godt 150 tilhørere i det lille fugtige og varme lokale, hvor temperaturen denne aften nærmer sig 35 grader.

Alle andre bruger valgbrochurer som vifter, men varmen ser ikke ud til at genere David Duke, der er iført et ulasteligt jakkesæt.


PÅ VALG
David Duke har et solidt greb om det hvide mindretal i sydstaterne og en stor chance for at blive valgt ind i USAs kongres den 1. maj

»Valget den 1. maj vil være det største politiske chok i dette land i mere end 50 år. Det er på tide, at nogen begynder at tale folkets sag i Washington. Det tavse flertal skal have en stemme,« råber han og indbyder forsamlingen til komme med bifald.

»Duke-Duke-Duke,« råber de.

»Hvide diskrimineres«
»Sandheden er, at hvide diskrimineres ved jobs, forfremmelser, studielegater, optagelse på college og ved kontrakter,« siger han.

Ved at bruge små eksempler fra hverdagen forstår han at spille på de følelser, som mange, især fattige hvide, nærer over for de sorte og forbundsregeringen i Washington.

Kun hvide tilhørere
»Vi hvide er på vej til at blive en minoritet i vores eget land. Kan i huske dengang, da det var sikkert at gå på gaden, og da narkotika ikke eksisterede i skolerne? Hvis vi ikke siger stop, ender det med, at hele USA kommer til at ligne den sydlige del af Los Angeles, hvor det er bander, som regerer. Og tror I på, at I får lov til at forsvare jer med en pistol,« spørger han retorisk.

Alle tilhørerne i lokalet er hvide. Langt de fleste er mænd og er kommet i deres pick-up trucks. Hvis de ikke klapper højlydt, nikker de forstående til David Dukes argumenter.

»Vi hvide er på vej til at blive en minoritet i vores eget land.«

»Der er enlige mødre i dette land, som ikke har råd til en operation til deres børn, der risikerer at dø. Samtidig kostede de ulovlige immigranter til USA sidste år 64 milliarder dollars. Det kan ikke blive ved, og det må stoppe nu.«

At David Duke har ekstreme holdninger, lægger han ikke skjul på, da Jyllands-Posten forud for vælgermødet møder ham i privatboligen i Covington - en hovedsaglig hvid forstad til New Orleans.

Med kun tre uger til valget summer boligen, der samtidig fungerer som hovedkontor for kampagnen, af aktivitet.

Blå klistermærker og skilte med hans navn på flyder overalt, mens hans medarbejdere farer rundt og planlægger dagens aktiviteter.

De hvide i mindretal
»Jeg har ikke noget imod immigranter, men det er forkert, når 90 procent af dem kommer fra den tredje verden. Europa er grundlaget for den amerikanske kultur, men vores kultur og værdier er i fare for at blive udvisket, hvis udviklingen fortsætter,« siger David Duke.

Fortsætter udviklingen, vil de hvide komme i mindretal i USA i 2048 - og det må ikke ske, understreger han.

Han tror ikke på, at sorte og hvide kan leve sammen. Der bør derfor oprettes særlige områder for sorte, som de skal flytte til »frivilligt«.

»Når man giver folk valget, så vælger de alligevel at være sammen med deres racefæller,« lyder hans argument.

»Jøderne har magten«
Han beskylder samtidig jøderne for både at styre filmindustrien i Hollywood og de amerikanske medier.

»Det er en kendsgerning, at selv om jøderne kun er en minoritet, har de sat sig tungt på magten i USA. Se blot her,« siger han og finder "My Awakening" (Min Vækkelse, red.), som er en bog - skrevet af ham selv - der fungerer som en slags manifest for hele hans kampagne.

Her fremgår det blandt andet, at videnskabelige undersøgelser har vist, at sorte er langt mindre begavede end hvide.

»Mindst 25 procent af de sorte har en intelligenskvotient, IQ, på 75 eller mindre. Og en IQ på 75 svarer til, at man er på grænsen til at være retarderet,« skriver Duke.

Af lange lister i bogen fremgår det også, hvilke nøglepersoner i bl.a den amerikanske regering, der er jøder.

USA's udenrigsminister, Madeleine Albright, forsvarsminister William Cohen, finansminister Robert Rubin og formand for Federal Reserve Board, Alan Greenspan, er blot eksempler på de jøder, som David Duke hævder er med i en jødisk sammensværgelse. Selv USA's tidligere ambassadør i København, Edward Elson er nævnt i bogen, som eksempel på den jødiske magtovertagelse i USA.

»Israel tæt på nazisme«
»Israel er det land på denne planet, som er tættest på at have et nazistisk regime. Det adskiller jøder og arabere. Det laver etnisk udrensning og fratager palæstinenserne deres rettigheder. Det er, hvad jeg vil kalde for nazisme,« siger han.

David Duke mener samtidig, at det er vildt overdrevet, når historikere og andre siger, at der blev myrdet omkring seks millioner jøder under Anden Verdenskrig.

»Der blev slået jøder ihjel under krigen, og det kan ikke forsvares. Men de tal, der kom frem lige efter krigen, var langt mindre. Jeg er overbevist om, at antallet af dræbte jøder er blevet kunstigt forstørret af jødiske instruktører i Hollywood,« siger han.

Tæt på aflysning
Aftenens møde i Bogalusa var tæt på at blive aflyst, fordi indehaverne af mødesalen i sidste øjeblik fortrød og derfor meddelte Duke, at mødet alligevel ikke kunne finde sted. Et nyt mødested måtte hurtigt stables på benene.

»Hvad ville der ske, hvis de gjorde det samme med en sort kandidat? Regeringen ville sige, at de sortes rettigheder blev undertrykt, og derefter ville de sende hæren. Vi hvide har snart ikke nogen rettigheder tilbage,« siger han.

David Duke afviser, at hans kampagne er båret af had til de sorte og andre minoriteter.

»Ikke tale om had«
»Når folk forsvarer deres rettigheder, er der ikke tale om had. Det har aldrig interesseret mig. Tværtimod er min kampagne præget af kærlighed til USA.«

»Mange er i dag bange for at gå på gaden. Der er problemer med narkotika og alkohol overalt. Problemer, som vi ikke kendte til for 30-40 år siden.«

»Vi vil have de goder tider tilbage,« siger David Duke.

Tilhørerne klapper begejstret, mens det etablerede USA frygter og foragter kandidaten fra Louisiana.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten