Sitemap | Avanceret søgning |

Våbenstrøm fra USA til Latinamerika

To cubanske immigranter i USA sidder fængslet i Florida som de første amerikanere nogen sinde, der er sigtet for at myrde en fremmed statsleder.

Af MICHAEL ULVEMAN og SØREN FUNCH
Publiceret 11-04-1999

MIAMI, FLORIDA

De to blev i deres fiskebåd standset af den amerikanske kystvagt og bragt ind til Puerto Rico. Her fandt politiet et særdeles kraftigt gevær, en Barret caliber 50, der kan dræbe en mand på flere kilometers afstand, samt 8000 dollars.

Geværet skulle bruges til et attentat på Cubas kommunistiske diktator, Fidel Castro, indrømmede de. På den baggrund blev de anholdt og sigtet.

Våbnet var købt lovligt i Florida, hvor de er indbyggere, men de havde ingen tilladelse til at bringe det ud af USA.

I dag ligger det kraftige gevær, der skulle afslutte 40 års Castro-styre på Cuba, hos ATF i Miami -forbundsregeringens politi med speciale i våben og illegal smugling og fremstilling af tobak og spiritus.

Selv om sagen er usædvanlig, er den alligevel et eksempel på den ulovlige trafik af våben, der finder sted fra USA til Caraibien og Latinamerika.

Narko-betaling
Mens amerikanerne klager over strømmen af kokain og heroin fra Sydamerika, klager sydamerikanerne over de mange våben, der kommer fra USA. Våbnene bruges til at beskytte narkohandlen.

Der er flere eksempler på, at handlen med kokain og våben er direkte forbundet: Illegale våben bruges som betaling til narkokarteller for kokainleveringer til USA.

Men mere almindeligt er det, at narkokarteller i Sydamerika sender en gruppe personer til Florida, hvor de gennem bosiddende landsmænd anskaffer sig skydevåben. Narkohandlere foretrækker guerilla-våben som det sovjetiske AK47 maskingevær, Uzi-maskinpistoler fra Israel eller M16-maskingevær fra USA.

»Vi kalder det for myre-trafik. De køber hver 5-10 våben, som de tager med tilbage. I løbet af nogle år, anskaffer de sig tusinder af våben på denne måde,« siger Ed Halley, special agent inden for ATF.

Andre smugler våben ud af USA for profittens skyld. De køber typisk en pistol, der koster 100 dollars hos en våbenhandler i Florida. På det sorte marked i Venezuela kan den sælges for 400 dollars.

Handlen er størst til Haiti og Venezuela, hvorfra våbnene smugles videre til narkokartellerne i Colombia.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere