Sitemap | Avanceret søgning |

Ingen nåde i Jacksonville

Intet kan gøre Harry Shorstein mere stolt end at sende forældre bag tremmer, når deres børn pjækker fra skole.

Af MICHAEL ULVEMAN og SØREN FUNCH
Publiceret 10-04-1999


100 PROCENT FREMMØDE I SKOLEN
Hver dag gør de indsatte i Jacksonvilles ungdomsfængsel i skole og modtager den samme undervisning som uden for murene. Forskellen er, at fremmødet er næsten 100 procent.

Den lokale anklager i Jacksonville -den nordlige kystby i Florida -sørger som regel for, at der er et TV-hold til stede, når forældrene slæbes afsted i lænker.

»Vi er stolte af det. Forældres ansvarlighed er måske den vigtigste faktor i verden til at forhindre unge i at begå kriminalitet. Jeg ønsker, at forældre skal tro på, at de får 60 dage i fængsel, hvis deres børn pjækker,« siger Harry Shorstein.

Kendt i hele USA
Jacksonville er blevet kendt over hele USA på dens succes med at bekæmpe kriminaliteten blandt unge. Også udlandet har fået øje på byen, der indtil for få år siden var voldsomt plaget af ungdomskriminalitet. I dag er billedet vendt.

»Vi er ikke en flok vilde, der smider forældre bag tremmer, hvis deres barn udebliver en enkelt dag. Vi taler om hundredevis af fraværsdage,« siger Harry Shorstein.

Sandheden er, at der kun er ganske få forældre, som Shorstein har retsforfulgt. For tiden sidder ingen i fængslet. Men alene opmærksomheden omkring den uortodokse metode, har fået mange forældre til at tænke sig om, mener anklageren.

Med opmærksomheden er fulgt en ophedet debat. Jacksonville retsforfølger nemlig unge hårdere og mere konsekvent end nogen andre steder i USA. Filosofien er, at de unge, der er på vej ind i en kriminel løbebane skal have en forskrækkelse, som de ikke glemmer lige med det samme. Samtidig sættes der ind med rådgivning og forebyggende arbejde.

Dramatiske fald
Tallene viser et dramatisk fald. Antallet af mindreårige (under 18 år, red.), der blev arresteret for mord faldt med 72 procent på tre år, for voldtægt med 52 procent og for røveri med 54 procent. Et studie-projekt på Florida University fastslår, at den skrappe kurs har sparet byen for 7200 kriminelle handlinger.


JACKSONVILLE
De hårde retsforfølgelser af kriminelle unge har forårsaget et dramatisk fald i ungdomskriminaliteten i Florida.

Men eftersom kriminaliteten generelt er faldt markant i USA over de seneste år er det umuligt helt at fastslå, hvor stor del af æren, Shorsteins kur har for resultatet. Tendensen er imidlertid klar.

»Selv om langt de fleste forbrydelser begås af mindreårige, bliver det ignoreret de fleste steder. Men sandheden er, at børn fra 11 til 17 år begår langt mere kriminalitet end de 18 til 25 årige,« siger Shorstein.

Ned til 12 år
I 1993 begyndte Jacksonville at retsforfølge børn på ned til 12 år. De mindreårige fik deres egen fløj i Duval County Jail i centrum af Jacksonville, hvor de er adskilt fra de voksne indsatte. Men bortset fra den fysiske adskillelse fra de mere hærdede kriminelle, er forholdene de samme.

De har små to-sengs celler med metalbrikse, stole og borde samt toilet. Klokken 19 slukkes lyset og dørene lukkes elektronisk fra vagternes kontrolcenter. Fra centeret kan man kigge ind i samtlige celler, der har døre med store ruder i. Der er ikke nogen form for privatliv. De unge vækkes klokken fire om morgenen, hvor dagens program begynder.

De indsatte har adgang til et indendørs fællesareal med de øvrige indsatte. Men der er ikke noget TV og de modtager kun post en gang om ugen. Til gengæld kan de ringe frit efter klokken 14.30 -hvis modtageren ønsker at betale.

Marinekorpsets model
Det er ikke en tilfældighed, at metoderne minder om dem, som Marinekorpset hjernevasker og uddanner deres soldater efter. Harry Shorstein er tidligere mariner.

Hver dag går de indsatte i skole og modtager den samme undervisning som uden for de grå mure. Eneste forskel på fængselsskolen og de øvrige skoler i Jacksonville er, at fremmødet er næsten 100 procent i fængslet.

»Ingen kan realisere dine drømme andre end dig selv,« står der på et banner på væggen i klasseværelset.

»Det er fuldstændig rigtigt,« siger Willie Johnigan, 17 år. Han har stjålet flere biler end han kan huske -500 er nok et passende tal -men han er kun dømt for ganske få af dem.

»Der hvor jeg kommer fra, var det det eneste vi foretog os,« siger han med et grin.

Et år er nok
Efter et år i fængsel har han fået nok.


UNGDOMSFÆNGSLET
De indsatte i ungdomsfængslet spiller op til fotografens kamera.>

»Dette er ikke et rart sted at være. Der er den samme rutine. De samme grå vægge. Det bliver man træt af. Jeg vil prøve at leve et ordentligt liv bagefter,« siger han.

Krimonologer har fundet frem til, at de fleste forbrydelser begås af en lille hård kerne unge, hvis problemer begynder i seks-syv års alderen. Myndighederne i Jacksonville har derfor organiseret et samarbejde mellem politi, skolebestyrelser, lokale hospitaler og andre, hvor problembørn diskuteres.

Skal overvære retssager
Hver uge køres 25 unge, der er i fare for at blive trukket ind i kriminalitet, til retssalen, hvor de er forpligtet til at overvære en retssag mod en jævnaldrende. De køres samtidig til fængslet, hvor de får lejlighed til at se de barske forhold og snakke med indsatte.

De indsatte bringes også ud på skolerne med lænker om arme og ben, for at fortælle om livet bag murene.

I systemet ligger en gulerod. Hvis de mindreårige i fremtiden holder sig ude af kriminalitet, vil det ikke fremgå af deres straffeattest, at de har været fængslet for en forbrydelse.

»De valg, du træffer i dag, skal være valg, du kan leve med i morgen,« står der på et banner i klasseværelset.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere