Sitemap | Avanceret søgning |

De fester videre trods krigen

Navnet Kosovo siger de færreste noget som helst. De har hørt om det i nyhederne, men de kender ikke baggrunden for NATOs angreb. De vil have de største vanskeligheder med at finde oprørsprovinsen på et kort.

Af MICHAEL ULVEMAN, SØREN FUNCH og STEEN WREM
Publiceret 08-04-1999

Michelle har sammen med de øvrige cheerleadere fra Perdue University vundet sjette pladsen i det nationale cheerleader-mesterskab, der afholdes under "Spring Break" i Daytona.

De træner 13 timer om ugen og optræder omkring 200 gange om året til universitetets football-og basketball-kampe. Samt til diverse opvisninger, hvor der skal laves reklame for universitetet.

Michelle og cheerleader-veninden Danielle Miller, 23 år, tror, at det er USA alene, der har angrebet Jugoslavien. NATO forveksler de med NAFTA - den amerikansk-sydamerikanske frihandelsaftale. Ud af de 19 NATO-nationer kan de nævne USA, Storbritannien og Canada. De gætter på, at alliancen består af blot fem medlemslande.

»Hvem har haft en historietime for nylig,« spørger de grinende veninderne omkring sig i sandet på Daytona Beach.

Pinligt berørt


De fester videre trods krigen (1)
Tiden bruges hellere på fest end på overvejelser om USA's deltagelse i krigen i Europa


De føler sig pinligt berørt over, at de ved så lidt om USAs udenrigspolitik.

»Et stort problem med teenagere i dag er, at de ikke står i situationer, der handler om liv eller død. Vi er ikke patriotiske. Det har vi mistet fornemmelsen for i vores generation,« siger Michelle Boling.

Danielle Miller, der uddanner sig til at blive professionel sportstræner, mener, at USA har en forpligtelse som supermagt til at kæmpe for de værdier, nationen er bygget op om.

»Vi er en stærk nation. Vi bør tage et større ansvar og gribe ind, hvis nogen beder om det,« siger Danielle Miller.

Længere nede ad stranden står Scott Ulrich og Matt Barrett omkring deres Chevrolet med hård rockmusik brølende ud af førerkabinen. De er kadetter i den amerikanske flåde.

"Loyalitet, trofasthed og mod", er der tatoveret på Matt Barretts skulder. Han kommer fra Hawaii. At gøre indsats i flåden er en familietradition.

»Jeg vil tjene nationen. Det er en ære,«siger han.

For kollegaen Scott Ulrich er valget af en karriere i flåden et spørgsmål om at overleve. Han var på stoffer, da han besluttede sig for at ændre sit liv.

»Situationen i Jugoslavien bekymrer mig. Vi risikerer at blive sendt derover. Det er faktisk meget sandsynligt,« siger Scott Ulrich.

»Hvis vi skal ind i Kosovo, så lad os gøre det hurtigt og få det overstået,« tilføjer han.

Burde blive hjemme
Aaron Puryar på 22 år fra New Jersey har placeret sig på en klapstol på toppen af en bil for at sikre sig udsigt til de piger, der passerer forbi. Han har svært ved at koncentrere sig om krigen i Europa.

»Jeg drikker en masse øl og har det bare skægt. Det er jo det, "Spring Break" handler om. Er det ikke,« siger han og pifter efter en pige.

»Vi burde ikke være i Kosovo. Vi har en masse problemer selv. Og i stedet for at bruge penge på bomber i Europa på en borgerkrig, som vi ikke har nogen interesse i, kunne vi selv bruge pengene til at bekæmpe arbejdsløshed og mange andre problemer.«

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere