Sitemap | Avanceret søgning |

Drømmen lever

JP-Explorer sætter hjulene på det fjerde kontinent under rejsen jorden rundt.

Af MICHAEL ULVEMAN, Jyllands-Postens korrespondent
Publiceret 28-03-1999

WASHINGTON

Springet og kontrasterne fra Sydamerikas fattigdom og primitive kulturer til supermagten USAs økonomiske boom og massekulturer er enorm.

Frem til midten af juni vil tre Explorer-hold gennemkøre det nordamerikanske kontinent fra Miami i syd til Alaska i nord.

Det bliver en rejse, der vil beskrive USAs store mangfoldighed. Som vil forsøge at kaste lys over, hvordan denne mægtige nation vil præge det næste årtusinde. Og hvilke problemer amerikanerne kæmper med i tid, hvor meget ellers går i den rigtige retning.

Herfra udgår politiske, økonomiske og kulturelle strømninger, der før eller siden -i større eller mindre omfang -vil få indflydelse på verdens befolkning og påvirke hverdagen for hver enkelt dansker.

USA står bedre rustet end så mange andre industrialiserede nationer til at tage springet ind i næste årtusinde. Væksten er høj, arbejdsløsheden ringe, inflationen lav -og optimismen i top.

Det er et samfund, hvor det stadig er muligt for tre universitetsstuderende at blive milliardærer i dollars på en opfindelse -og dermed bekræfte den amerikanske drøm.

For andre forbliver drømmen et stadigt fjernere håb, fordi de er ubehjælpeligt fastlåst i en kombination af fattigdom, racisme og ingen uddannelse.

Men så længe drømmen lever og realiseres vil USA virke som magnet på millioner af sydamerikanere og mexikanere, der er parate til at rejse mod nord til det forjættede land.

De heldige, der slipper ind, begynder i pyramidens bund til en timeløn på 30 kroner. De uheldige bliver pågrebet og tilbringer uger og måneder i fængsler, inden de deporteres til deres hjemlande.

Jagten på kriminelle invandrere
De illegale indvandrere -der trods alt slipper over grænsen -kan glæde sig over, at immigrationsmyndighederne forleden skiftede strategi. Frem for at jagte ulovlig arbejdskraft i de amerikanske firmaer, vil myndighederne koncentrere sig mere om de kriminelle elementer blandt indvandrere.

Heri ligger en erkendelse af, at de mange millioner ulovlige indvandrere udfylder væsentlige funktioner i landbruget, restaurationsbranchen, industrien og mange andre steder, som ingen amerikanere alligevel vil røre ved. Uden deres indsats vil prisen for et hotelværelse eller bøffen på restauranten stige.

Miami -ekspeditionens udgangspunkt -indeholder mange af immigrantsamfundets paradokser. Flertallet taler spansk, fordi de eller deres forældre kom hertil fra Sydamerika, Cuba eller de øvrige caraibiske øer. Nogle flygtede fra Cubas diktator Fidel Castro i primitive joller og tømmerflåder og klarede de små 100 kilometer over Florida-strædet. Andre er kommet til Miami ved hjælp af organiseret menneskesmugling i store speedbåde.

I Miami findes både den økonomiske elite blandt de spansktalende -de såkaldte hispanics -og de værste kriminelle bander, der gør hele kvarterer i byen til ingenmandsland. Det er blandt andet her, at kokainen fra Sydamerika smugles ind i USA og finder vej til selv de mindste flækker i Midtvesten.

Bibelbæltet og Silicon Valley
Over Påsken vil JP-Explorer bevæge sig nordpå gennem Florida og ind i det traditionelle Syden -det såkaldte bibelbælte, hvor striden om familieværdier er i fokus.

På turen over kontinentet mod Californien vil vi behandle så forskellige temaer som USAs fremtid som verdens militære supermagt, storbyernes problemer, racismen i Syden -og meget mere.

I Californien tager vi fat om filmindustrien i Hollywood, der har så stor indflydelse på værdier og moralbegreber over hele verden og stort set bestemmer, hvem der er vores helte fra barnsben.

Vi fokuserer på, hvad fremtiden vil bringe i teknologiens mekka i Silicon Valley inden for Internettet. Undervejs vil vi naturligvis ikke glemme de seneste trends i den californiske livsstil.

I det nordvestlige hjørne af USA og i Alaska står den ubegribeligt smukke natur i centrum for en række af de temaer, vi belyser.

Men frem for alt bliver JP-Explorer et møde med amerikaneren som vi møder ham eller hende langs de mange tusinde kilometer af motor-og landevej vil skal tilbagelægge.

Over de næste 2,5 måneder håber vi at viderebringe så mange indtryk, idàer og udsagn fra amerikanerne, at det er muligt at få et helhedsindtryk af denne fascinerende og mægtige nation.

Undervejs møder vi forhåbentlig både den geniale, den småtossede, den uoplyste, den arbejdsomme, den charmerende, den udspekulerede, den venlige og den onde amerikaner.

De tre Explorer-hold udgøres af:
Fra Miami, Florida til San Diego, Californien:

Michael Ulveman, korrespondent i Washington, Søren Funch, korrespondent i Bruxelles, samt Steen Wrem, fotograf i bladhuset i København.

Fra San Diego, Californien til Seattle, Washington:

Jørgen Ullerup, korrespondent i Paris, Asbjørn Jørgensen, journalist på erhvervsredaktionen, samt fotograf Klaus Gotfredsen, fotograf i bladhuset i Viby.

Fra Seattle, Washington til Anchorage, Alaska:

Michael Ulveman, korrespondent i Washington, Bo Jørgensen, journalist på erhvervsredaktionen, samt fotograf Torben Stroyer, fotograf i København.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten