Sitemap | Avanceret søgning |

Turistchefen græmmer sig

Turistchefen for Amazonas tager sig til sit hårfattige hoved og græmmer sig over udviklingen. I en tid, hvor alle taler om økologi og økoturisme, ser politikerne i Brasiliens vigtigste regnskovsstat i en helt anden retning.


Turistchefen græmmer sig (1)
Selv om Amazonas-regionen er både spændende og farverig, er turismen dalende.

»Det går desværre den forkerte vej i disse år,« siger Ivano Cordeiro.

»Turismen bliver nedtrappet til fordel for udnyttelse af skovens ressourcer i konventionel forstand.«

Ivano Cordeiro har arbejdet 17 år for Amazonas officielle turistforening. Som Brasiliens trediemest besøgte turistmål efter Rio de Janeiro og Salvador de Bahia har Amazonas-regionen oplevet en reel nedtur i de seneste år.

Skylden ligger hos politikerne, men også hos den lokale turistindustri, der fører et alt for højt prisniveau efter international målestok.

»I takt med den dalende turisme er der risiko for, at opbakningen bag bevarelsen af junglen svinder,« siger den 41-årige turistchef.

»Det er klart, at man kan tjene stort på at udvinde tømmer og drive minedrift, men det er kun på kort sigt. Det vil ødelægge området og bringe fattigdom med sig på lang sigt,« tilføjer han.

Internationale undersøgelser tyder på, at han har ret. Økoturismen er de seneste år vokset kraftigt - ikke mindst i USA.

Det brasilianske ugemagasin Veja har påpeget, at økoturismen på verdensplan omsætter for 260 milliarder dollars, og at hele Amazonas kun modtager 0,01 procent af det samlede beløb trods sit enorme potentiale.

Undersøgelser har også vist, at den samlede verdenshandel med ædelt træ kun udgør halvdelen af omsætningen i den amerikanske turisme, der satser på lystfiskere.

»Der er kun en vej frem, og det er at gøre Amazonas til et paradis for økoturisme. Den kommercielle udnyttelse af skoven skal foregå indenfor rammerne af dette mål,« siger Ivano Cordeiro.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere