Sitemap | Avanceret søgning |

Håbløs kamp mod kokain

De vestlige lande kæmper forgæves mod den stigende strøm af kokain fra Sydamerika til Europa og USA.

Af JAKOB RUBIN, JESPER KONGSTAD og SØREN LORENZEN (Foto)
Publiceret 02-02-1999

CHIMORÉ

Til trods for internationalt pres fra både USA og FN er arealet med koka-plantager vokset de seneste år, og Bolivia er i dag sammen med Peru verdens største leverandør af råstoffet til kokain.

Den samlede produktion af kokain stiger støt, og hverken militære operationer, bistand eller penge til bønderne har kunne stoppe dyrkningen af koka.

Omkring en tredjedel af kokainen til narkomaner på gaderne i USA og Europa stammer fra Bolivia. Den amerikanske stat har derfor lagt hårdt pres på den bolivianske regering for at stoppe kokainproduktionen i første led -ude hos koka-bonden.

USA har flere gang truet med at stoppe al bistand til Bolivia, hvis ikke regeringen standser den ulovlige del af koka-dyrkningen, der bruges til narkotika. USA kræver blandt andet, at der hvert år ryddes et stort antal koka-marker, og at fabrikker og laboratorier brændes ned.

Presset har fået regeringen til at indvilge i at rydde samtlige koka-marker i Chapare-regionen inden år 2002.

I 1984 og 1986 gennemførte USA militære operationer mod koka-bønderne. Amerikanske soldater blev fløjet ind i Chapare, og fra lejre i junglen rykkede de ud og destruerede marker.

Amerikanske styrker har også forsøgt at ødelægge kokahøsten ved at sprøjte gift ud over markerne, og USA har udviklet specielle larver, der æder og ødelægger planten.

Kraftig modstand fra bønderne betød, at amerikanerne »officielt« måtte trække sig ud af landet.

Men USA er stadig dybt involveret og pumper millioner af dollars i kampen mod koka-bønderne. I 1992 betalte den amerikanske stat knap en milliard kroner i bistand til bekæmpelse af narkotika-produktion i Bolivia.

USA uddaner og træner i dag de bolivianske politifolk, der sættes ind mod bønderne. Og politi og militær samarbejder med amerikanske elitestyrker i jagten på smuglere og hemmelige laboratorier, der raffinerer kokaen.

Et ukendt antal amerikanske agenter fra US Drug Enforcement Agency (DEA) arbejder således stadig i Bolivia for at infiltrere og afsløre kokainbanderne.

Koka-bladene er også på FNs sorte liste.

FN forsøger -med det gode -at støtte kokabønderne og få dem til at dyrke andre afgrøder.

FN har i de seneste år brugt flere hundrede millioner af kroner på at skabe andre muligheder og indtægtskilder for bønderne.

Der er bygget veje, elektricitetsværker, vandforsyninger. Store projekter med bananer, citroner, te og mælkeprodukter er sat i gang.

Men FN's indsats har ikke ført til en løsning på problemet.

Selv om bønderne tilbydes op mod 11.000 kroner for hver hektar koka, de rydder, kan de nye afgrøder ikke hamle op med bøndernes indtægt fra de grønne blade, ligesom mange slet ikke kender til støtteordningen.

Flere bolivianske politikere er vrede over den amerikanske indblanding. De mener, at USA's deltagelse er en krænkelse af landets suverænitet.

Samtidig frygter politikerne, at flere hundredetusinde arbejdsløse vil oversvømme byerne, hvis de ikke længere kan arbejde i koka-plantagerne eller pasta-fabrikkerne i junglen.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten


Leoparderne
En Leopard-soldat bliver straffet for at komme for sent.

Hvis du vil vide mere