Sitemap | Avanceret søgning |

Det splittede land

Det forbudte ord. Det ligger lige på tungen, men forsøg ikke at sige det. Pinochet.

Af JAKOB RUBIN, JESPER KONGSTAD og SØREN LORENZEN (foto)
Publiceret 18-01-1999

ATACAMA-ØRKNEN - Pinochet

Chilenerne er optændte af sagen i London imod deres eks-diktator, Augusto Pinochet. De kender kun to måder at forholde sig til ham på; ekstrem tilbedelse eller kvalmende afsky.

Blot et ord kan tænde dem, og man slipper sjældent godt fra en diskussion om Pinochet-dramaet. For her tæller argumenter ikke. Kun følelser.

JP Explorer er i Chile, netop som landet synes paralyseret af, at deres jernhårde landsfader på godt og ondt gennem 25 år er tilbageholdt på fjerde måned i den britiske hovedstad.

Sagen minder chilenerne om, at sårene efter diktaturets blodige overgreb aldrig er blevet helet. Den ryster deres identitet som nation.

Så sig ikke ordet. Vi prøver at glemme.

Og alligevel skete det.

Magisk effekt
Direktøren Ezequias Alliende sagde det selv. Han kørte Explorer-holdet gennem en billedskøn bjergegn for at fremvise en af Chiles flotteste laksefarme.

»Vejen her hedder Caratera Pinochet. Før han besluttede at bygge den, kunne man slet ikke komme frem til disse egne af landet i bil,« sagde han.

»Pinochet, hvordan går det egentlig med ham i England,« spurgte en af os.

Spørgsmålet var godt nok, for på JP Explorer-turen gennem Sydamerika har der ikke været meget tid til avislæsning.

Men effekten af det. Ordet havde en magisk effekt på Ezequias Alliende. Blodet steg ham øjeblikkeligt til hovedet.

Had til Storbritannien
Det var som om, alle havde forsøgt at holde ordet tilbage. Nu brød det løs. Samtalen mistede straks fodfæste.

»Du mener den lille ø ud for Europa,« sagde Ezequias Alliende med endnu kontrolleret raseri.

Hadet til England var ikke til at skjule. Af Pinochets tilhængere betragtes tilbageholdelsen af Augusto Pinochet som et af de største overgreb på Chiles suverænitet i nyere tid.

»Uden Pinochet havde Chile i dag været et forarmet Cuba,« sagde han.

»Og uden Pinochets støtte til Storbritannien under Falklandskrigen var mange flere af deres soldater gået tabt.«

Købmandsargumentet hører man ofte i Chile.

»Hans regime overdrev måske nok deres hårdhed, men man må tænke på, at vi befandt os i en form for borgerkrig.«

Sammenligninger
I begyndelsen af 1970'erne forsøgte den folkevalgte præsident Salvador Alliende at gøre Chile til en socialistiske stat. Hans forsøg medførte øjeblikkelig en kuldsejling af økonomien, der blev yderligere modarbejdet af højreorienterede guerillaer.

Ezequias Alliende hidsede sig voldsomt op - ikke på grund af JP Explorer-holdets diplomatiske spørgsmål - men fordi det kogte inde i ham.

Da han sagde, at de godt 3000, der blev dræbt af Pinochets hemmelige politi, var et lavt antal i forhold til begivenheder samtidigt i for eksempel Uganda, blev han stoppet af en anden direktør, der sad på bagsædet.

»Du må ikke sammenligne ham med Idi Amin,« sagde Jorge Fernandez, velvidende at den retning kun gør slemt værre.

Heldigvis nåede vi laksefarmen efter en halv time. Vor vært fik styr på følelserne.

Et af ofrene
I disse dage sidder Isabel Ortega og venter med spænding på resultatet af dommen i det britiske overhus. For hende har sagen imod Augusto Pinochet personlig betydning.

Hun er et af hans torturofre.

»Da han blev tilbageholdt, græd jeg af glæde. Det var et fantastisk øjeblik, som jeg aldrig troede, at jeg skulle opleve,« siger hun.

Isabel Ortega blev fængslet af DINA, Pinochet-regimets hemmelige politi. Hendes mand blev tortureret, mens hun hørte på det. Hun så ham aldrig mere, og ved ikke hvordan han døde.

»Vi kvinder blev tortureret af fem-seks bødler af gangen. Vi var nøgne og havde bind for øjnene, mens de gjorde de mest rædsomme ting,« siger hun med et hårdt blik i ansigtet, som var hun vant til at mindes begivenhederne i 1974.

Elektrochok mod kønsorganerne, indføring af fremmedlegemer i anus og vagina, ophængning på "papegøjepinden" indtil blodet næsten stoppede sit kredsløb, og rygsøjlen blev trukket skæv: Isabel Ortega blev mærket for livet af det chilenske diktatur.

Også hendes blod koger op, når hun hører ordet Pinochet.

Hun håber, at Europa retsforfølger den mand, Chile ikke kan røre.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere