Sitemap | Avanceret søgning |

Smog-låg på Santiago

Luften i Chiles hovedstad, Santiago, er så forurenet og beskidt, at det svider i øjnene og gør ondt at trække vejret, hvis man bevæger sig ud på byens gader.

Af JESPER KONGSTAD, JAKOB RUBIN og SØREN LORENZEN (foto)
Publiceret 16-01-1999

SANTIAGO, CHILE


SMOG
Smog ligger som en uigennemsigtig hinde over Santiago.

En tyk gullig dyne af smog ligger som et iltslugende låg over millionbyen, der er klemt inde i en dal mellem Andesbjernes sneklædte tinder.

Men læser man de chilenske morgenaviser, er der intet at frygte. Den daglige luftforurenings-oversigt, der er placeret sammen med TV-programmet og vejrudsigten, viser, at luften er god og ren -»Bueno« står der på skalaen.

Men der er manipuleret med skalaen.

Selv det laveste punkt i oversigten -»God luft« -er over dobbelt så højt som i Danmark, hvor der bliver slået smog-alarm, når forureningen når over 50 på skalaen. I Santiago er luften rigtig god, når partikelforureningen ligger på 100, og der bliver først slået alarm, når smog-skalaen i Chile når op over 300 -seks gange mere end i Danmark.

Smog-problemet er værst om vinteren fra april til september, hvor luften kan være så beskidt og tåget, at det kan være svært at se over på den anden side af gaden. I den periode bliver børn og ældre i hundredevis indlagt på byens sygehuse til akut ilt-behandling.

Succes-selvmål
Santiago, hvor seks millioner af Chiles 15 millioner indbyggere bor, er blevet ramt i nakken af landets økonomiske succes. Næsten 15 års konstant vækst i økonomi og industri har medført enorme og uoverskuelige luft-og vandforureningsproblemer i den konstant voksende storby.

Den voldsomme stigning i antallet af biler og fabrikker i hovedstadsområdet har medført, at luftforureningen i Santiago i dag er værre end i Mexico City, og floden Mapocho, der løber fra Andesbjergene og ned gennem byen, fungerer som hovedkloak for både private og industri. Urenset spildevand udledes uden videre i floden.


FORURENING
Det ser pænt ud, men i dag Santiago er mere forurenet end Mexico City.


Myndighederne har de seneste år forsøgt at skærpe indsatsen mod smog-forureningen, men der er mest tale om kortsigtede, præventive tiltag, der ikke løser problemet. Hundredevis af målestationer er placeret rundt omkring i byen, og bliver forureningen helt slem, kan myndighederne midlertidigt lukke fabrikker, kræve produktionen nedsat eller forbyde kørsel i nogle områder.

I dag er himlen sjældent blå over Santiago, og det nytter heller ikke at forsøge at flygte op i bjergene, der omkranser byen. Tusindvis af busser og biler hvirvler partikler og støv op og presser langsomt, men støt, forureningen længere og længere op i Andesbjergene.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere