Sitemap | Avanceret søgning |

Dalilás rygsæk fyldt med drømme

Færgen har været undervejs i 65 timer. Den er gledet gennem det sydchilenske øhav; sneklædte vulkaner, krystalgrønt hav, varmen fra solens stråler har endelig overmandet den bidende vind fra sydpolarhavet.

Af JAKOB RUBIN, KNUD WILHELMSEN og SØREN LORENZEN
Publiceret 10-01-1999

Dalilás rygsæk er lille og kompakt. Det er godt at rejse let, så er man mere mobil, forklarer hun. I en lomme i rygsækken ligger hendes talisman. Et slidt halssmykke, hun engang fandt på gaden i Paris.

»Det er Cupido,« siger hun på engelsk med uimodståelig fransk accent.

Guldet er slidt af den hvidlige figur. Den forestiller Amor, der er ved at affyre en pil.

Dalilá Bellil er berber, ikke fransk og heller ikke rigtig algier. Hun blev født i provinsen Kabylia i Algeriet for 24 år siden, men har boet næsten hele sit liv i Paris.

Arrangeret ægteskab
Faderen kom som ung til Frankrig for at søge arbejde. Senere blev ægteskabet med moderen arrangeret, og de otte børn kom i hurtig rækkefølge som i enhver god berber-familie.

Vinden hvirvler Dalilás hår i alle retninger. Fra fårevogne på vogndækket stiger ammoniak-agtige dampe op. Hundreder af skræmte får står klemt i tre lag.

Til begge sider passerer øer. Ørne holder vagt i trækronerne.

Dalilá griner med mellemrum af sig selv, mens hun fortæller sin historie. Den gik ikke helt som planlagt.

I måneder forsøgte hun at komme til Antarktis uden at betale de 4000 dollars, en rejse dertil koster. I det sydlige Chile søgte hun job på alle de skibe, der skulle til dertil.

Angreb på flyvevåbnet
Selv det chilenske flådevåben, der driver de chilenske baser på Antarktis blev angrebet.

»Desværre var alt forgæves. Jeg var lige ved at få et job på et krydstogtskib, men i sidste øjeblik opdagede de, at loven ikke tillader udlændinge at arbejde ombord,« fortæller hun uden at virke slået ud.

»Jeg skal nok komme derned en anden gang. Hvis jeg virkelig vil.«

En anden besættelse i Dalilás liv er hvaler.

»De er så store og kraftfulde og samtidig så skrøbelige. De er helt afhængige af os, hvis de skal overleve,« siger Dalilá, der går rundt i et par gummisko to numre for store. Ved en fejl kom hun til at tage sin brors, da hun pakkede.

På "Puerto Eden" har hun i dagevis stået på broen hos kaptajnen for at se hvaler. Også uden held.

Dalilá opgav for to år siden et godt job på et månedsblad og sin lejlighed i Paris for at rejse. Hun længtes væk og var bange for, at hun tog de forkerte valg i sit liv.

»Jeg måtte væk. Ud at møde verden. Nu ved jeg, at der findes mennesker, der er anderledes og fremmede, men alligevel magen til mig. Man opdager, at de tænker og drømmer om det samme.«


Dalilás rygsæk fyldt med drømme (1)
Dalilá opgav for to år siden sit gode job og sin lejlighed i Paris for alene at tage ud at rejse.


En opvækst i racisme
Dalilás liv er en fortælling om en opvækst i Frankrig med fordomme og racisme. Om at være indvandrer og stå med et ben i begge lejre -om at mangle en klar identitet.

Derfor søger hun fremmede steder og mennesker. Og sig selv. Hun spejler sig i de mennesker, hun møder på sin færd ud i verden.

»Jeg elsker at møde smukke mennesker. De hjælper en til selv at blive et smukkere og bedre menneske.«

Dalilá Bellil rejser alene. Det er bedst, siger hun. Man føler stærkere, tester sig selv, ved aldrig, hvor man er den næste dag. Det er en udfordring at se, om man kan klare sig,

»Det ukendte og uventede er lige om hjørnet.«

Efter berber-kvindens - som en sådan vil hun helst betragtes -mening burde alle unge rejse ud for at opleve verden og dem selv.

Natten over Stillehavet og det sydchilenske øhav var sort, klar og oplyst af stjerner på "Puerto Eden"s færd.

Fire stjerneskud skrev drømmenes sprog med ildstreger. Dalilá ønskede. Hvad, ville hun ikke fortælle.

»Jeg tror, der skal elleve stjerneskud til, før mit ønske går i opfyldelse.«

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere

Stednavne
Chile

Fag
Dansk

Klassetrin
7.-10. klasse