Sitemap | Avanceret søgning |

I diktatorens skygge

Manuel Oyarzun er desperat. Hans hotel står tomt. JP Explorer mandskabet er hans eneste gæster, og dem lokkede han endda inden for ved at tilbyde værelserne for halv pris.

Af JAKOB RUBIN, KNUD WILHELMSEN og SØREN LORENZEN (foto)
Publiceret 08-01-1999

Chiles turisme har indledt sommeren med en mærkbar nedgang over hele landet. Puerto Natales' hoteller mærker en 50 procents nedgang, og her er de ikke i tvivl om, hvem der har skylden:

Eks-diktator Augusto Pinochet.

»Landets rygte er ødelagt,« siger Manuel Oyarzun. »Åbenlyse trusler fra Pinochets støtter mod briter og spaniere har gjort turister fra hele verden nervøse.«


I diktatorens skygge (1)
JP Explorer er de eneste gæster på hotellet. Tidligere diktator Pinochet får skylden.

Det er nok
Hans kone står i baggrunden og forbander, at eksdiktatoren ikke for længst er død.

»Det er nok. Basta,« siger hun og kalder Augusto Pinochets fanatiske tilhængere i Santiago for perverse, når de provokerende stiller sig op og kysser billeder af el mano de hierro - jernnæven.

Generalen styrede Chile fra 1973-1990. I perioden blev mindst 3000 politiske modstandere dræbt af hans hemmelige styrker, mens mange flere kom under hårdhændet behandling i regimets torturkamre.

Siden 16. oktober sidste år har Augusto Pinochet været tilbageholdt i London. De britiske myndigheder behandler en udleveringsbegæring fra Spanien, som ønsker at retsforfølge ham for forbrydelser imod menneskeheden.

Delt i to lejre
Tilbageholdelsen af eks- diktatoren har delt den chilenske befolkning i to lejre. Der er de fanatiske tilhængere og dem, der jubler over at være sluppet af med ham.

Puerto Natales hører til de sidste. Som en af Chiles få socialistiske bastioner har byen aldrig været nogen stor tilhænger af Augusto Pinochet.

»Det er tydeligt, at Pinochet-sagen har givet Chile et dårligt image, og det rammer nu Puerto Natales,« siger provinsens viceguvernør, Jose Ruiz.

På vågeblus
På guvernørkontoret i Provincia Ultima Esperanza - Provinsen Det sidste håb - har kontorpersonalet tydeligvis god tid. Og byen med de 15.000 sjæle er gået på vågeblus, selvom det her er højsommer.

Viceguvernøren vil vide, hvorfor JP Explorer har en pose citroner med.

»For ikke at få skørbug på den lange sørejse, vi nu skal ud på,« forklarer vi, men vittigheden falder ikke i god jord.

Da vi atter overdrager Hotel Lago Sarmiento til den totale ensomhed for at køre ombord på færgen med det smukke navn "Edens Have" kommer Manuel Oyarzun løbende med sit sidste tilbud:

»Jeg er klar til at gå ned til 800.000 dollars. I kan gøre det.«

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere