Sitemap | Avanceret søgning |

På Polarhavets bund

Havområdet omkring Antarktis er mere end almindeligt barsk og bærer navne som Amundsen-havet, Ross- havet og Weddell-havet efter de gæve eksploratører, som i århundredets spæde år trodsede al sund fornuft i deres stræben efter at dominere det ukendte, hvide kontinent. Ofte med døden til følge.

Af JAKOB RUBIN, KNUD WILHELMSEN og SØREN LORENZEN
Publiceret 08-01-1999

Luis Villegas kendskab til ishavets luner er ikke tilfældigt. Han arbejder til daglig på bunden af det.

Som fisker om bord på kutteren "Diosa del Sur" - Sydens gudinde - fires han ned i 12-15 meters dybde i en dykkerklokke for med hænderne at vriste erizo - en slags havpindsvin - løs fra bunden et sted i Magellanstrædets dyb 14 timers sejlads fra Punta Arenas.

»Man vænner sig til det. Men om vinteren kan det godt blive lidt halvkoldt dernede,« siger han uden at fortrække en mine.

En kamp for livet
Vencer o Morir står der på træskilte over styrehuset på fiskekutterne i Punta Arenas. Sejr eller dø. Hver tur på havet er en kamp for livet. Uventet uvejr kan få fatale følger.

Hver anden time fires Luis Villegas op. Som han forklarer det, får han en smøg og en kop kaffe at lune sig på, før skipper atter sender ham ned i det krystalklare ishav med en gummislange med ilt fra båden bugtende efter sig.

I de "lune" sommermåneder kan erizo-fiskernes glæde over det gode vejr synes en kende overdrevet. Da JP Explorer den solbeskinnede sommereftermiddag i januar besøgte Punta Arenas' havnekaj, stod temperaturnålen på 9.

Djævlen på bunden
Stormene, bølgerne og de ekstreme strømforhold har givet Kap Horn dets ry.

Ifølge overtroen i civilisationens yderste bastion, Tierra del Fuego, eller Ildlandet, ligger selveste djævlen lænket til havbunden med tykke kæder ud for Kap Horn.

Havets vildskab kommer af hans kamp for at vriste sig løs.

Den virkelige verdens forklaring er mindst lige så god. Det er i Drake Passagen syd for Ildlandet, at klodens to største oceaner, Stillehavet og Atlanterhavet, mødes og udkæmper deres duel på kræfter.

Luis Villegas lever i tre døgn af gangen på Sydens Gudinde. Han har været på havet så længe, at han må lægge ansigtet i dybe folder for at huske sin adresse.

»Jeg har ikke været hjemme i tre år,« siger han.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere