Sitemap | Avanceret søgning |

Bussen kommer klokken tolv

Jimena har giftet sig med den noget ældre Ernesto, og sammen driver de et herberg med restaurant langs hovedlandevejen gennem Ildlandet.

Af JAKOB RUBIN, KNUD WILHELMSEN og SØREN LORENZEN (foto)
Publiceret 31-12-1998

I køkkenet er forberedelserne til nytårsaften i fuld sving. Der laves mote con huesillos - hvedegrød med svedsker. Drikken til festen bagefter er allerede færdig. Den står i plastikdunke; Cola de Mono, en klistret brunlig vædske, blandet af mælk, druebrændevin, kanel og kaffe.

»Uno se pone loco, se transforma - man bliver vild, forandrer sig. Bagefter danser vi til den lyse morgen,« siger Marcela Vera, en af de ansatte i restauranten, La Frontera.

Fundamentlisme
For hende er overtroen fundamental. Når hun går med tasken over stepperne, holder hun en guldring mellem tænderne. Ekstra held, lykke og formue.

»Næste år kommer jeg ud at rejse. Jeg vil være journalist. Om to måneder rejser jeg til Mar del Plata,« siger hun fast besluttet.

Det er 3000 kilometer væk. Hendes nattetur bliver lang, hvis den skal have den ønskede effekt.

»Selvfølgelig tror vi ikke rigtig på det. Vi tror bare på, at det kan give os styrke til at arbejde hårdt nok til at kunne realisere vores mål,« siger hun.

Før nytårsaften er der andet, der skal ordnes først. Det er onsdag. Så kommer bussen forbi ved frokosttid. Det betyder kunder i butikken, noget stedet kun kender til få måneder om året.

Perlas domæne
Køkkenet er Perla Robinson Manzos domæne. Lammesiderne smækkes op på køkkenbordet. Hun er ved at lave cazuela, lammestuvning. Med løg, gulerødder, hvidløg, paprika.


Bussen kommer klokken tolv (1)
Perla Robinson Manzo forbereder cazuela - lammestuvning i sit køkken i San Sebastian.

Den dampende gryde på brændekomfuret sender en velsignet duft ud i rummet. Bussen er på vej. Alle er i sving. Også i Perlas liv er overtro vigtig.

»Jeg har altid et fed hvidløg i min pung. Det tiltrækker penge,« siger hun.

Ildlandet er myternes og overtroens ø. Gennem tiderne har kun de mest modige og desperate indvandrere slået sig ned her syd for Magellanstrædet.

I gamle dage så sømændende bålene fra egnens indianere, der ikke brugte tøj, men smurte de nøgne kroppe ind i fedt. I nætterne holdt de sig varme omkring store bål. Deraf navnet.

Meterhøje flammer
I dag brænder flammerne stadig over denne klodens fjerne udørk. Fra undergrundens store naturgasreserver er udslipslommer antændte. De meterhøje flammer, der står med kilometers afstand, er passende julebelysning i Ildlandets storladne og brutale natur.

Her havde skaberen de store mejsler fremme. Menneskets fantasi og frygt fuldendte de store visioner. Ud for sydspidsen af Ildlandet udfolder de to store verdenshave deres evige duel.

Enhver sømands skræk
Havet ud for Kap Horn er enhver sømands skræk. Dybt under det er djævlen spændt fast med tonstunge kæder og lænker.

Hans kamp for at komme fri pisker havet op til vildskab.

Det er i hvert fald helt sikkert.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere
Emner
Overtro

Stednavne
Argentina

Fag
Geografi

Klassetrin
7.-10. klasse