Sitemap | Avanceret søgning |

Millionbutikken i Patagonien

Den nette sum har gjort de fire søskende bag Benetton-dynastiet til Argentinas største jordbesiddere.

Af JAKOB RUBIN, KNUD WILHELSEN og SØREN LORENZEN (foto)
Publiceret 30-12-1998

På tøjselskabets 900.000 hektar store steppe (som Sjælland, Lolland-Falster og omliggende øer tilsammen, red.) gumler 50.000 får sig lækkert uldne, før de sidder som trøjer på mænd og kvinder verden over.

Endemålet er på alle måder langt fra udgangspunktet.

Livet minder om et stykke fortid. Her er en mand en mand og et løfte lov. Når en fjern støvsky rejser sig, studses der, og ord er ikke noget, man går og kaster i grams.

Da Jyllands-Postens Explorerhold kørte ind på en af Benetton-farmene, stoppede selv fårene deres evindelige brok og brægen.

Estancia'ens administrator kom ud af sit kontor og stak en knastør næve frem til modtagelse af de fremmede. Han tændte en stærk cigaret og så dem an. I sollyset trak hans ansigt sig sammen i de vante rynker.

Jo, han ville godt vise sit værk frem. Egnens flotteste fårefarm.

»Carlo Benetton kommer tre-fire gange om året og kontrollerer os. Han er krævende og streng. Resten af året bruger vi på at forbedre os,« forklarer han.

Mønsterbrug


Millionbutikken i Patagonien (1)
De argentinske gauchos er stolte over at arbejde på Benneton-farmen.

Benettons fårefarme i Patagonien er mønsterbrug, om hvilke egnens beboere med stolthed fortæller, at hvert får i gennemsnit giver 4-5 kilo uld per klipning. En femtedel mere end normalt.

En hjulbenet ganadero i langskaftede støvler, hat og blodigt læderforklæde kommer nysgerrigt hen. Da han bliver fotograferet, stivner han, som var han udsat for noget frygteligt, men frydefuldt.

Teknologi, Explorerbil, computere og satellit-antenner er for hyrderne fremmede genstande. Med får er de på hjemmebane.

Til mærkning
På minutter gennes hundreder af får gennem båsene til fordeling og mærkning.

De genstridige løftes og svinges med lette snuptag.

Selv om fårene ender på fjerne gringoers kroppe og i landkøkkenernes suppegryder, er hyrdernes forhold til deres dyr præget af respekt.

»Får betragtes som dumme, men det er en stor fejl. De er intelligente dyr med avancerede samværsformer. I en flok på flere tusind kan en mor altid finde sit barn,« fortæller en af dem.

»Og så kender de vejret. De ved, når det bliver regn eller storm. Bedre og mere sikkert end enhvilken som helst vejrudsigt,« siger en anden.

»Ja, og de kender også klokken,« siger en tredie.

Roen sænker sig atter
Da Explorer-bilen efter nogle timer kører bort i en støvsky, falder roen på ny over dalsænkningen på den patagonske steppe. Mændene lader deres næver gribe om redskaberne, og unødvendig snak forstummer.

Fårenes brægen tager atter over.

Naturens orden er reetableret.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere
Emner
Landbrug

Stednavne
Argentina

Fag
Geografi

Klassetrin
7.-10. klasse