Sitemap | Avanceret søgning |

Engang var tiderne bedre

Puerto San Julian er en flække langs den forrevne Atlanterhavskyst med 5180 sjæle. Der er hundreder af kilometer til nærmeste naboby. På en søndag eftermiddag er byens få butikker lukket og alle gået i hi for vinden.

Af JAKOB RUBIN, KNUD WILHELMSEN og SØREN LORENZEN (foto)
Publiceret 28-12-1998

Puerto San Julian


Engang var tiderne bedre (1)
Victoria og Fuentes Galindo trodser den isnende vind fra Sydpolen.

Fuentes Galindo tænker ikke på noget. Han sidder alene på en slidt skammel ved bredden af Patagoniens sydkyst og fisker.

»Så går dagen med det,« siger han og løfter en lædersæk med vin op til munden.

En stiv kuling står ind i ansigtet på ham. Fra Sydpolen. Hans øjne løber i vand.

Puerto San Julian er en flække langs den forrevne Atlanterhavskyst med 5180 sjæle. Der er hundreder af kilometer til nærmeste naboby. På en søndag eftermiddag er byens få butikker lukket og alle gået i hi for vinden.

Den 52-årige gartner peger på de golde bjerge i baggrunden.

»Når man er født og opvokser her, så holder man af stedet. Jeg kan ikke forestille mig noget smukkere.«

Pingviner og søløver
Fuentes Galindo har endnu intet fanget. Musik skratter ud af hans lille plastic-radio. Mindst fem gange om ugen sætter han sig ved vandkanten, når tidevandet er lavt. Pingvinerne svømmer med mellemrum forbi. Lidt væk nyder søløver det kolde vejr.

Han løfter atter vinsækken. Kort efter trodser hans kone modvinden og tilslutter sig søndagsudflugten med lidt mundgodt og et par ekstra tæpper.

»Vi går altid herned. Så sidder man ikke og kukkelurer derhjemme,« siger hun.

Victoria Galindo fremhæver strandene nord for Puerto San Julian som noget af det smukkeste i området.

»Det er bare synd, at man ikke rigtig kan være på dem med den hårde vind,« siger hun med et genert smil.

Et rustent skib
Parret sidder ved pillerne fra en havnekaj. Et rustent skib vidner om, at tiderne har været bedre. Det er mange hundrede år siden.

Puerto San Julian var det sidste overvintringsted for den berømte opdagelsesrejsende Fernando Magellan, før han i 1520 opdagede smutvejen inden om Kap Horn.

Det livsfarlige farvand mellem Sydpolen og Sydamerikas sydspids havde kostet mange skibbrud, tabte liv og dyrebare laster af guld og ædelstene fra de nyerobrede besiddelser i Peru.

Strædet, der fik Magellans navn, går inden om Ildlandet og blev i århundreder en kærkommen genvej på ruterne mellem Europa og Sydamerikas vestkyst. Puerto San Julian var sidste station før turen ned i Sydhavet, hvor vinden og temperaturerne for alvor blev til livstruende strabadser.

Perfekt naturhavn
I årene efter blev Puerto San Julian, hvis bugt udgør en perfekt naturhavn, centrum for den spanske erobring af Patagonien. Den første kendte katolske messe i Argentina blev afholdt af Fernando Magellans skibspræst på samme strand, hvor Fuentes Galindon i dag sidder og forpasser tiden.

Det er noget, man er stolt af på de kanter.

»Uh, Puerto San Julian var et stort sted,« siger den 84-årige German Reichert, en af byens få velhavere.

»Herfra udskibede vi uld og titusinder af får hvert år. I 30'erne og 40'erne var byens havn centrum for transport af uld fra hele Patagonien. Det sker ikke mere,« siger han og gløder i stemmen ved tanken om de svundne tider.

»Jeg havde fem lastvogne, før jeg blev 30. Vi kørte over hele Patagonien og hentede uld,« fortæller han, der stadig kommer hver dag på sit kontor, selv om der ikke er noget at lave.


Engang var tiderne bedre (1)
German Reichert, en af byens få velhavere.


Fotos fra dengang
Han viser sin stolthed frem. En fotosamling, der samtidig er et arkiv over Puerto San Julians historie.

Billederne går tilbage til århundredeskiftet. Til dengang stedet atter blev beboet. Fra 1780'erne havde byen været forladt, men med den nye europæiske indvandring kom der atter folk til det vindblæste syd- Patagonien.

»Nu siger de, at de har fundet guld nordøst for Puerto San Julian. Det kan betyde nyt liv for vores sted,« siger Reichert og peger med stolthed på et slidt sort-hvid foto af endeløse rækker af uldballer.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere

Stednavne
Argentina

Fag
Geografi

Klassetrin
7.-10. klasse