Sitemap | Avanceret søgning |

Næse for forretning

Og nu kommer vi så til det interessante. Hvad i Himlens navn vil manden med al den jord? Langt hovedparten af hans farme er vild natur og kan kun dyrkes under kunstvanding.

Af HENRIK THOMSEN, METTE MEJLVANG og MIK ESKESTAD (foto)
Publiceret 13-12-1998

»Det hele skal være et naturreservat,« siger Krossteig, som allerede har fjernet hegnene mellem sine besiddelser.

Storvildtet - og dem er der cirka 2000 stykker af på hans 10.000 hektar - kan bevæge sig frit.

Nu er Jan Krossteig som allerede antydet ikke en mand med små ambitioner.

Her på egnen findes der stort set kun bukke - dog i de fleste afrikanske afskygninger - ude i det fri. Plus naturligvis krokodiller i floderne, et meget rigt fugleliv og lidt af det løse.

Det stiller ikke konsulen fra Svendborg tilfreds.

Han vil have The Big Five i sit reservat. Elefanter, løver, næsehorn - det hele.

Forleden lukkede han de første fire næsehorn ud - indkøbt på auktion for 100.000 kroner stykket. Det var forresten samme dag, at de to første flodheste flyttede ind i et komfortabelt vandhul. De er anskaffet for 50.000 kroner stykket.

Den halve million kroner kan nu jokke frit rundt på Krossteigs 10.000 hektar.


INVESTERING
Jan Krossteig regner med at investeringen i jord, bygninger og dyr med tiden giver afkast i form af jagtindtægter.


Investering med afkast
Man kunne tro, at manden bag det hele er en rig og småtosset type. Men nej. Han er bare rig, og han regner skam med, at investeringen i jord, næsehorn og flodheste med tiden vil give afkast.

Formålet med det hele er nemlig at opbygge et jagtreservat i international klasse. Jan Krossteig er selv bidt af et galt jagtgevær og har plaffet sig gennem 44 lande kloden rundt.

For 25 år siden begyndte han at arrangere rejser for andre jægere, og i dag er Diana Jagtrejser branchens største i Europa.

Krossteig solgte selskabet i februar, men er stadig tilknyttet som arbejdende bestyrelsesformand.

»Jeg er 56 år, og skulle jeg skifte spor, så var det nu,« siger Jan Krossteig.

Og har ikke fortrudt et sekund.

»Jeg er projektmand og har altid haft et eller andet under udvikling. Det er nok en form for sygdom,« siger Krossteig.

Allerede for mange år siden begyndte han at pusle med tanken om at købe et sted i Afrika.

»Det er et betagende kontinent. Lydene og duftene er noget helt specielt,« siger Jan Krossteig.

Han kiggede en del rundt omkring, men der var altid noget i vejen. Enten virkede de politiske styrer for ustabile, eller også viste det sig alt for kompliceret at eje jord som udlænding.

Det virkelige Afrika
Sydafrika havde han i første omgang afskrevet som en mulighed.

»Jeg opfattede det land som alt for civiliseret, men alligevel lykkedes det her at finde en plet af det virkelige Afrika,« siger Jan Krossteig.

Og set her fra Limpopo View Safari Lodge på en lille bakketop må man nok give ejeren ret. Der findes stort set ingen andre huse indenfor horisonten - kun det kuperede buskland og Limpopo-floden, der snor sig gennem dalen.

Farmen blev brugt til jagt allerede inden, Krossteig kom ind i billedet, men den tidligere ejer havde aldrig held til at lokke de dollarstærke udlændinge til.

Jan Krossteig forstår godt hvorfor. De udenlandske jægere vil have kvalitet på alle områder, og den kunne de ikke få her.

Så han lagde ud med at bygge hele lodgen om. De små, stråtækte hytter fik egne badeværelser, Krossteig fastansatte en kok. Der blev udvidet, trimmet, optrænet og gjort ved.

I næste omgang - da han købte nabofarmen - fulgte et lille hotel med oven i hatten. Det er nu også ved at få en omgang.

Chefen blander sig
Chefen blander sig i det hele - ned til mindste, fantasifulde detalje.

»Nogle ting er sværere i Afrika, men her er altså også højere til loftet. Der er større muligheder end i vores gennemkontrollerede samfund. Man føler sig lidt mere fri,« siger Krossteig.

Nu er den polske konsul fra Svendborg altså farmer, hoteldirektør - og gartner. Ingen af delene havde han en brik forstand på for tre år siden.

Gartneriet er ved at være en større forretning.

Der var 14 hektar med grøntsager på farmen, da Krossteig kom til. Siden har han udvidet til 30 hektar, og der er planer om at føje yderligere ti til - altsammen drypvandet.

De fleste sydafrikanske farme styres - for at sige det mildt - med en vis autoritet, som ikke levner medarbejderne store muligheder for personlig udvikling.

Derfor vakte det en del opsigt, da Jan Krossteig kaldte sine ansatte sammen og begyndte at tale om motivation. Og postyret blev endnu større, da bossen stillede sine medarbejdere nye murstenshuse i udsigt og meddelte, at alle ville få gratis arbejdstøj.

»De troede simpelthen ikke på det.«

Grønne mærkevarer
Men i dag står husene der - arbejderne på Limpopo View behøver ikke længere at bo i hytter.

Den investering giver allerede afkast. Krossteig kan holde på de dygtigste medarbejdere, og han mener selv, at de yder mere.

Bossen fra Danmark har givet sine arbejdere på gartneriet - i højsæsonen op mod 150 mand - ordre til kun at pakke førsteklasses varer. Er der en plet på en peberfrugt eller en vandmelon, så bliver den kasseret.

Resultatet er, at produkterne fra farmen nu kan sælges som mærkevarer på grønttorvet i Johannesburg. Og køberne er så begejstrede, at en grossist for nylig dukkede op med gaver til samtlige medarbejdere.

Jan Krossteig kan tale længe om sine planer for den afrikanske farm. Han kan se den udvikle sig til et af Sydafrikas største jagtreservater. Men han er også klar over, at projektet rummer en betydelig risiko.

»Investeringer i Afrika er altid risikable.«

Så konsulen fra Svendborg lægger vægt på at tage projektet skridt for skridt - uden at overinvestere, og uden at få stress. Der skal være tid til at have det hyggeligt.

Næsten skridt bliver at lægge ny cement på opkørslen til lodgen. Og bossen fra Danmark vil formentlig have svært ved selv at holde sig fra betonblanderen.

Jan Krossteig har ingen planer om at flytte permanent til Sydafrika. Pendlerlivet passer ham fint.

Og verden er jo slet ikke så stor endda.


AFRIKAS HORN
Næsehornet til 100.000 kr. får nu lov til at løbe frit på konsulens besiddelser.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere
Emner
Mennesker

Stednavne
Sydafrika

Fag
Geografi

Klassetrin
7.-10. klasse