Sitemap | Avanceret søgning |

Kursen sat mod Sydamerika

Exploratører er følsomme sjæle, når alt kommer til alt. Så stemningen er lidt melankolsk, da vi kanter Explorer-bilen de sidste kilometer gennem den kaotiske trafik på havnen i Durban.

Af HENRIK THOMSEN, METTE MEJLVANG, MIK ESKESTAD (foto) og CARSTEN INGEMANN (foto)
Publiceret 13-12-1998

Durban, Sydafrika


Kursen sat mod Sydamerika (1)
Udstyret er talt op, og det er ved at være klar til afgang.

Vi skal sige farvel til Afrika.

Ved en af de yderste moler venter det kinesiske containerskib "Dainty River", mens vi for anden gang på turen Jorden rundt rigger om til en sørejse.

Containeren står allerede klar i depotet, for os er det bare at pakke satellitantennerne ned, stroppe alle jerrycans inde i mørket, skifte til lavt gear og så liste køretøjet ind i den 20 fods søgående stålgarage.

En flok rutinerede havnearbejdere har på et kvarter klodset og stroppet bilen, kablerne er taget af batterierne, ståldørene lukker, hængelås og plombe glider på plads.

Hurtigt, hurtigt, for "Dainty River" skal afsted mod Sydatlanten.

Og så står vi igen der på kajen med en underlig fornemmelse af hjemløshed. Ja, undskyld os, det er ikke for at virke sentimentale, men vi har lissom været igennem en del med den bil.

Siden afrejsen fra Viby 19. august har kilometertælleren talt til 25.000 - deraf 20.000 kilometer ad det, vi talrige gange og uden at overdrive har beskrevet som Afrikas interessante vejnet.

Alt og alle har fået knubs på den 100 dages Afrika-tur gennem 13 lande - fra Tanger i Marokko til Durban i Sydafrika.

Exploratør Ullerup brugte dage på at studere Vestafrikas mangelfulde sanitære installationer indgående, exploratør Ingemann døjede med en bullen albue i Ghana, exploratrice Mejlvang stødte sit knæ 1340 meter under jordoverfladen i en zambisk kobbermine - og exploratør Thye mente i nogle uhyggelige timer at have pådraget sig hjernemalaria i Ouagadougou, men opdagede så, at hans svedige tilstand nok skyldtes udendørstemperaturen på over 40 grader.

Sådan kunne vi blive ved.

Digitaludstyret støvede til i Sahara, hele satellitsystemer gik i sort, og vores hårdt prøvede køretøj fik mærker for livet.


Kursen sat mod Sydamerika (2)
Sahara gav sand i satellitsystemet.


Bulen efter et løbsk reservehjul i Burkina Faso sidder stadig som et evigt minde i kølerhjelmen, og undervognen vil aldrig kunne bortforklare turen gennem Kaokoland i Namibia og Lower Zambezi i Zambia.


Kursen sat mod Sydamerika (3)
Bulen i bilen i Burkina Faso.


Men igennem kom vi, og efter et par dages kurophold hos den lokale Toyota-mand i Lusaka kan vi udskibe et Exploratør-køretøj i topform.

Forude venter 100 dage på Sydamerikas ligeledes interessante vejnet.

"Dainty River" har kurs direkte mod Buenos Aires i Argentina, hvorfra det går sydpå til Ildlandet, op gennem Chile og Bolivia til Brasilien. Fra Rio er ruten lagt nordpå gennem Amazonas-deltaets uendelige regnskove til Venezuela.

Den tid, den udfordring. JP Explorer er tilbage i avisen og på Internettet mellem jul og nytår.

Farvel Afrika.

Sydamerika - here we come.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere

Stednavne
Sydafrika

Fag
Dansk

Klassetrin
7.-10. klasse