Sitemap | Avanceret søgning |

IT-branchen har det hårdt i Zimbabwe

Men konkurrencen er hård i Harare, hvor IT-branchen blomstrer om kap med de blodrøde bougainvillea-buske.

Af HENRIK THOMSEN, METTE MEJLVANG og MIK ESKESTAD (foto)
Publiceret 08-12-1998

Overalt i hovedstaden skyder IT-virksomhederne op - alle vil have del i erhvervslivets nyeste kage. Ifølge Bongani Mpofus bedste skøn er der nu mere end 200 spillere på den nationale IT-bane. De videresælger isenkram, programmer og totale løsninger for de mange internationale IT-mastodonter, som ikke selv har mod på at etablere sig med kontor i Zimbabwe.

Skræmt af de typiske afrikanske forhindringer.

Som nu statens ubetalte regning, der i øjeblikket trækker tænder ud i Benau Zimbabwes budget. For den udenlandske leverandør har selvfølgelig forlængst forlangt sine penge - og siden da er zimdollaren skredet i kurs, så Bongani Mpofu med sikkerhed ender ud med et dramatisk tab.

Og på grund af samme dårlige nationaløkonomi truer regeringen med at forhøje importafgiften på færdige produkter fra 15 til 75 procent. Et mareridt for computerbranchen, hvor grejet er samlet af billige hænder på fabrikker i Taiwan.

Lokale forhindringer
Læg dertil den ustabile teleinfrastruktur, der ikke sjældent lægger både telefoner, fax eller Internet ned timer og dage.

»Vi kunne klare os langt bedre - også internationalt, hvis vi ikke skulle slås med de mange lokale forhindringer. For vi har de grundlæggende evner og tekniske færdigheder, der skal til - vi skal blot lære at udnytte dem optimalt,« mener Bongani Mpofu.

Han tilhører den veluddannede elite i Zimbabwe. Med en solid uddannelse som elektro- og kommunikationsingeniør på Harare Universitet har han sikret sig en plads i erhvervslivets top.

Der agter han at blive.

Og han er sikker på, at det nok skal lykkes.

Ikke mindst fordi han for fire måneder siden underskrev en treårig kontrakt om partnerskab med den danske virksomhed, Benau, i Skanderborg. Et projekt om udviklingshjælp fra virksomhed til virksomhed støttet af Danida.

»Benau i Danmark har været i branchen i mere end ti år, så deres viden er enorm. Hvis vi kan udnytte den og dermed undgå at gentage fejl, så kan vi springe mange års erfaringer over,« mener Bungani Mpofu.

Ud over navnet og deraf følgende goodwill har Benau Zimbabwe indtil videre fået undervisning i, hvordan man på dansk vis arrangerer seminarer og workshops for nuværende og potentielle kunder.

Benau Zimbabwe har også fået idàer til, hvordan man kaprer de eftertragtede IT-medarbejdere ved at hente dem direkte fra universitetet og oplære dem selv.

I begyndelsen af det nye år tager Mpofu på studieophold i Skanderborg for at lære mere.

»Selv om vi har vores specielle afrikanske problemer, er der mange erfaringer, vi kan bruge. For når alt kommer til alt, er IT- branchen utrolig ens uanset, hvor man er i verden,« fastslår Bungani Mpofu.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere