Sitemap | Avanceret søgning |

Kroat fik succes i bushen

Straks holdt hun tårerne tilbage, for i den jugoslaviske hovedstad Beograds socialistiske miljø ville tilværelsen blot byde på et fugtigt værelse, usle kår og lange politiske møder.

Af HENRIK THOMSEN, METTE MEJLVANG og MIK ESKESTAD (foto)
Publiceret 04-12-1998

Efter et par år i en afrikansk barak fik familien tilbudt et lille lod jord. Francheskas lykke var gjort. Med kvindelist fik hun overbevist sin mand om fordelene ved at eje - og lade socialisme være socialisme. Den 5. oktober 1970 investerede hun sin - for manden hemmeligholdte - opsparing på 15.000 amerikanske dollars i det, der med årene skulle blive områdets største farm.

Dengang var det ikke andet end et stykke vildtvoksende bush med et par lerklinede hytter uden vand og el. Men den driftige kvinde købte høns og køer, lejede en traktor og gik i gang med at dyrke jorden. 130 hektarer med majs og 10 med tobak.

Første høst gik godt, og det har de gjort lige siden. Samtlige Zambias økonomiske kriser er gået hen over hovedet på den slidsomme Francheska.

Recepten er klar. Hvert år har hun investeret alle sine indtægter i mere forretning. Farmen er vokset fra 200 til knap 2000 hektar. Det mangevinklede hus er udvidet med rum efter rum, så det i dag har otte soveværelser og fem badeværelser.

Hendes forretninger omfatter foruden farm et bageri, der forsyner lokalmarkedet med boller. Et slagteri, en vingård, det lokale Coca Cola-depot, en restaurant, et velbesøgt gæstehus og et populært hjemmebrænderi.

Hun har 200 fastansatte og brødføder mere end 1000 lokale. Hver morgen står nye folk i kø for at få fast tjans hos Francheska.

Hun er med på næsten hvad som helst, hvis bare der er penge i det. Hun elsker at gamble og tager uden tøven de helt store chancer. Til tider går det skidt - men for det meste går det mere end godt.

Som da hun for år tilbage startede sin egen vinproduktion.


VINPRODUKTION
Alle gjorde nar af det tåbelige vin-projekt. I dag er der ingen der griner.


Alle gjorde nar
Alle i landsbyen gjorde nar af det tåbelige projekt, og den lokale bankrådgiver nægtede at låne hende penge. Men hun insisterede stædigt og truede med at hæve sit indestående.

»Så til sidst sagde han: "Gå ad Helvede til" og gav mig mit lån. I dag er han dybt rystet og en af mine største kunder,« griner Francheska.

Hun købte sine planter og udstyr i Sydafrika, og i dag står vinen rank på de grønne marker. Druerne gror og giver godt. 7000 liter vin, 4000 liter grappa og mange hundrede flasker af den søde ferskenlikør og den beske slivovitj - jugoslavisk blommebrændevin - ryger hvert år over disken i "Francheska Limited"s hjemmebrænderi.

»Jeg elsker Zambia. Alt kan gro, alt giver penge, og alt kan lade sig gøre, hvis man bare tør,« siger Francheska.

Og det er lige præcis, hvad den geschæftige matrone gør.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten


Kroat fik succes i bushen (1)
vin2
Foto:

Hvis du vil vide mere
Emner
Mennesker

Stednavne
Zambia

Fag
Geografi

Klassetrin
7.-10. klasse