Sitemap | Avanceret søgning |

En sproglig redningsaktion

Tre af de 13 møder vi i Welkom, en lille, tørstende samling skure ude midt i Kalahari-ørkenen. Blandt dem er Antas, en sød dame, som mener, at hun er et sted i tresserne. Nærmere kan hun ikke komme den sag.

Af HENRIK THOMSEN, METTE MEJLVANG og MIK ESKESTAD (foto)
Publiceret 17-11-1998

Antas tilhører en buskmandsgruppe, som i begyndelsen af 1970'erne måtte forlade deres land i nationalparken Kalahari Gemsbok Park og blev spredt i tre lande. Hun levede ikke sammen med de to andre !Kabe-talende i Welkom, de flyttede først her til landsbyen noget senere.

Også Antas blev forbudt at tale sit modersmål, men ligesom de 12 andre huskede hun. For alle de andre buskmænd gled sproget langsomt væk.

»Som ung talte jeg noget !Kabe, men så blev jeg arbejder hos en farmer, og han ville kun have, at vi talte afrikaans,« husker Dawid Kruiper, overhoved for buskmændene her.

"Brrrrrrrun" - en bil
Den canadiske sprogforsker Nigel Crawhall har haft travlt det seneste år. Med båndoptageren tændt er han systematisk begyndt at sikre !Kabe for eftertiden. Metoden er langsommelig, men enkel. Crawhall lader enkeltvis sine 13 vidner se billeder og forklare, hvad der er på.

Resultatet bliver i første omgang en bog med de mest almindelige ord - oversat til nama, det største af buskmandssprogene. I processen skal der så i øvrigt lige laves et skriftsprog, for det findes ikke for !Kabe.

Udviklingen af !Kabe gik i stå for mange år siden. Derfor findes der ikke ord for eksempelvis fjernsyn og computer. Nogle vestlige ting har dog fået navn. En bil hedder noget i retning af "brrrrrrrun" - opkaldt efter lyden.

Nigel Crawhalls sproglige redningsaktion har stor psykologisk betydning for de forfulgte buskmænd, der føler sig marginaliseret og negligeret. Optimismen er ved at vende tilbage.

Den 96-årige Elsie Vaalboi fortalte Crawhall, at hendes fætter, Jan Pieterse, i 1954 forudså frelsen.

Pieterse var en af de traditionelle sandsigere, og han profeterede, at en udlænding fra den anden side af havet ville redde !Kabe fra at uddø, og at sandheden om buskmændenes skæbne ville blive kendt af hele verden gennem medierne.

Crawhall har siden fået Vaalbois version af fætterens forudsigelse bekræftet hos flere af de andre ældre.

Regeringen i Sydafrikas nordlige Kapprovins, som Kalahari-ørkenen hører under, har nu lovet at ophøje !Kabe til officielt sprog, så børnene i fremtiden kan få skoleundervisning i det.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere