Sitemap | Avanceret søgning |

Ingen regning

Ekspeditionen har forceret Saharas uendelige sandørken. Vi overlevede turen gennem sumpene udenfor Bobo-Dioulasso i Burkina Faso - kun med nød og næppe ganske vist - og vi klarede os gennem de lumske regnskove i Ghana.

Af HENRIK THOMSEN
Publiceret 07-11-1998

Men intet, mine Damer og Herrer, intet måler sig med jordomrejsens hidtil største udfordring:

Turen gennem bilagsjunglen.

I to uger har vor uundværlige firehjulstrækker stået indespærret i en skibscontainer på vej fra Ghana til Sydafrika. Og imens er vi hjemløse exploratører henvist til anden beskæftigelse - herunder at fodre kompagniets skare af glubske bogholdere med deres hofret: Bilag.

At stå til regnskab på dén måde fordrer større kreativitet end vores ellers ganske fantasifulde forsøg på at omgå fotoforbuddet under audiensen hos burkinernes farverige kejser Baongo.

Vi ved bedre
Bogholdere mener af princip, at man kan få kvittering på alt. Exploratører ved bedre.

For det ville unægtelig have virket upassende at bede om en regning, da akwamuernes departementchef kom med en diskret opfordring til at smøre høvdingens lingvist med noget, der ligner en halvtredser.

Det holder ikke.

Så heldigvis er der da noget på rejseafregningsformularen, der hedder diverse. Og den post er ikke lille.

To ugers fravær fra det interessante afrikanske vejnet åbner også andre muligheder. For eksempel at få fyldt lagrene.

I Akosombo i Ghana vendte vi bunden i vejret på bilen og holdt indholdet op mod de lange lister, vi er udstyret med.

Der manglede en mellemstor svensknøgle, en spiseske, en ti millimeter fastnøgle og en tube flydende pakning. Plus naturligvis nogle ruller af exploratørens uundværlige håndværktøj - gaffertape.

Det er måske lidt skuffende, at vi ikke har haft brug for de mange reservedele. Og endnu mere skuffende, at den flydende pakning ikke engang gik til i et forsøg på at tætne en lækkende lejedåse midt ude i Sahara.

Næh, den flydende pakning endte såmænd sine dage som værtsgave hos de flinke danske medicinstuderende i Tumu i Nordghana. De rare unge mennesker kunne ikke komme i bad, fordi deres private vandtårn lækkede.

JP Explorer trådte til med flydende pakning - så nu er de medicinstuderende forhåbentlig blevet rene igen.

Mandehørm
Og apropos hygiejne.

I de seneste uger gennem Vestafrika bredte mandehørmen sig på beklagelig vis i bilen. Den lod sig end ikke udrydde af en forslugen støvsuger på en tankstation i Accra, selv om den flinke operatør forståeligt nok forlangte det meste af en månedsløn for at rengøre køretøjet indvendigt.

Det siger noget om opgaven, at han fik pengene uden indvendinger fra vor side.

Men hørmen forsvandt ikke.

Derfor måtte undertegnede kaptajn gribe om ondets rod: Soveposerne.

De lugtede af rovdyr efter halvanden måned gennem Afrika. Og jeg skal hermed officielt beklage overfor miljømyndigheder og naboer, at problemet blev bragt hjem til Danmark, hvor det i nogle kritiske dage seriøst blev overvejet at donere poserne til Kommunekemi.

Det nænnede vi dog ikke overfor den sagesløse fynske virksomhed, så det blev i stedet til en heftig tur i vaskemaskinen.

I øvrigt har vi nu besluttet, at alting skal være anderledes. Intet svineri, ingen dåsemad, der er brændt på, ingen sexistiske vittigheder.

Nyt forklæde
For en af de to nye exploratører er en exploratrice, og vi - de mandlige besætningsmedlemmer - har alle intentioner om at opføre os ordentligt fra nu af.

Fotografen har endda tilbudt at købe et nyt forklæde til hende.

Men foreløbig gælder det om at få asfalt under hjulene igen. Det trækker i speederfoden, og i morgen indfinder vi os i containerhavnen i Cape Town i et første forsøg på at få bilen tilbage.

Forude venter en måned på kryds og tværs gennem det sydlige Afrika. Vi skal gennem Kalahari-ørkenen, krydse Zambezi og forcere Namibias gloende saltsletter.

Men det bliver ingen sag. Efter det med bilagene.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere

Stednavne
Ghana

Fag
Dansk

Klassetrin
7.-10. klasse