Sitemap | Avanceret søgning |

Festlige begravelser

Øllet blev hans skæbne, som man siger. I et ydmygt snedkeri i udkanten af Ghanas hovedstad Accra er svedende håndværkere med bar overkrop ved at berede den sidste rejse for en af byens velhavere.

Af HENRIK THOMSEN, CHR. THYE-PETERSEN og CARSTEN INGEMANN
Publiceret 18-10-1998

Accra, Ghana

På gulvet i det lille værksted tager kisten form: Den er godt tre meter lang. Rund. Og en nøjagtig kopi af en halvliters ølflaske - med kapsel og det hele. Flasken ligger ned, og en sektion midt på kan løftes af som låg, når den døde skal lægges til hvile.

Endnu mangler den at blive malet, men snedkeren oplyser, at kunden i sin sidste vilje har udtrykt ønske om at blive begravet i en Star fra det lokale bryggeri.

For det var nu det bedste, han vidste.

Man ser det for sig.

Ligtoget med de efterladte plus formentlig hundreder af gæster og nysgerrige ankommer til kirkegården med en mega-håndbajer, som sænkes i graven.

Et statussymbol
Festlige kister er blevet et statussymbol blandt velhavende ghanesere med humor. Tre snedkerier i Accra-forstaden Teshie har specialiseret sig i at opfylde kundernes fantasifulde ønsker. Mange af kisterne bestilles af hovedpersonen selv, når han føler, at tiden nærmer sig.

Fænomenet blev efter sigende født i 1930erne, da ejeren af en kokosnøddeplantage besluttede sig for at blive stedt til hvile i en - kokosnød. Om manden havde fået en nød i hovedet og derved var blevet småskør, forlyder der intet.

Siden har kun fantasien sat grænser for, hvad der er fremtryllet hos snedkerne i Teshie.

Ernest Anang Kwei har 15 snedkere ansat på sit lille værksted ud til gennemfartsvejen. Alle er beskæftiget med kister - nogle traditionelle, men mange også, for at sige det rent ud, meget specielle.

Vognmandens ønske
Kwei lader sig gerne fotografere ved sit mesterværk - en tankvogn med vinduesruder og det hele. Den blev bestilt af en vognmand, som fik gjort plads til sit afsjælede legeme nede i den hule tank.

Familien kunne dog ikke mobilisere den fornødne humoristiske sans, da manden endelig gik bort. Derfor købte de også en almindelig kiste, men den flotte bilmodel blev dog vist frem på kirkegården, inden snedkeren fik den tilbage til sin udstilling.

De fleste kister sender et signal om den afdødes erhverv. På værkstedet står flere fisk - blandt andet en delfin - en stor hammer med hult skæfte til liget, og en hane parat til at tage en hønseavler med på den sidste rejse.

Kwei har også engang bygget en hul ged til en mand, der holdt særligt meget af disse dyr. Hos en anden snedker finder vi en stor løbesko, en mælkebil, en hvid Mercedes med prikket indtræk, en nøgle og en chili - som kister.

Hummerformet urne
Urner fremstilles også. En fisker har en hummer- formet urne stående klar til den sidste dag, andre er udformet som biler, fly og skibe. Prisen for en kiste er typisk 1700 kroner, og den kan leveres på en uge, hvis det haster.

Snedkerne har dog også fundet ud af, at der er penge i kister til turister. De må slippe mellem 6000 og 7000 kroner - men så er deres også udført i hårdt træ.

Nogle af kisterne har en mere religiøs symbolik - for eksempel formet som løver, tigre, elefanter eller fugle.

Skæbnetro
Men bortset derfra har kistefænomenet intet med tro eller overtro at gøre. Det er snarere udtryk for, at de skæbnetro ghaneserne - og mange andre afrikanerne - har et andet forhold til døden end os. Begravelser i Ghana er fester, der varer flere dage - og tager så lang tid at forberede, at den ofte må holdes flere måneder efter dødsfaldet.

Og når der nu skal være fest, hvorfor så ikke lade hovedpersonen ankomme i en grøn ølflaske.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten


En kistesnedker med sit værk
Foto: Carsten Ingemann

Hvis du vil vide mere