Sitemap | Avanceret søgning |

Nationen blev samlet

De fleste kan blive enige om, at fodbold er et af de bedre arvestykker, de europæiske kolonimagter efterlod i Afrika. I Burkina Faso vil det end ikke være en underdrivelse at sige, at fodbolden - om ikke løser, så dog dulmer nogle af de problemer, kolonialiseringen har ført med sig.

Umiddelbart kunne det virke symbolsk, at Frankrig i 1998 var vært for VM samme år, som landets tidligere koloni, Burkina Faso, inviterede til Africa Cup. Men realiteterne er, at det var en tilfældighed. Burkina Faso kom kun på banen, fordi Kenya forlod den.

Verdens tredje fattigste land løste imidlertid den vanskelige opgave med kort varsel, og på den måde kom Africa Cup i Burkina Faso alligevel til at stå som et symbol. Nemlig på, hvad der kan lade sig gøre, hvis nationen løfter i flok. Og på hvor stor betydning fodbold har i et land som Burkina Faso.

Blot fem måneder før Africa Cup blev det siddende fodboldforbund i Burkina Faso opløst, og delegerede fra Burkina Fasos 11 regioner valgte en ny ledelse med en oberst fra hæren i spidsen.

Regeringen, landets erhvervsliv og det nye fodboldforbund gik alle aktivt ind for at gøre Africa Cup til en succes. Og på det sportslige plan gjorde Burkina Fasos landshold - med franskmanden Philippe Troussier som træner - sit ved at nå semifinalen. "Hingstene" tabte til de senere vindere fra Sydafrika.

»Holdets succes samlede for første gang nationen på tværs af kulturelle og etniske skel. Folk glemte deres modsætninger, og landets unge mennesker kunne se, hvor vigtigt det er at være en del af et hold. Det forenede nationen,« siger generalsekretær i Burkina Fasos fodboldforbund, Robert Korahire.

Regeringen brugte over 40 millioner kroner alene på konstruktionen af et nyt stadion med fire tilhørende træningsbaner i Burkina Fasos økonomiske hovedstad, Bobo-Dioulasso.

Selv om Robert Korahire ikke ved præcis, hvor mange penge landet tjente på turneringen - det tager tid at få statistikker udarbejdet i Burkina, som han siger - mener generalsekretæren, at alene den internationale omtale er uvurderlig.

Burkina Faso blev lidt mere synlig på verdenskortet. Og fodbolden går store tider imøde, forudser han.

»Fodbold har altid været populært i Burkina Faso. Men efter Africa Cup er stemningen nærmest euforisk. Tidligere har landets mødre ikke været vilde med, at deres drenge brugte tid på fodbold. Opfattelse var, at man kun kunne få succes i livet ved at i skole. Nu har de set, hvordan de internationale stjerner lever. Nu gør mødre overalt i landet alt for at få deres drenge til at spille fodbold,« siger Robert Korahire.

En alvorlig sag
At fodbold er en alvorlig sag i Burkina Faso oplevede Jyllands-Postens explorerhold, da vi besøgte det ene af Ouagadougous førende fodboldhold, der kalder sig Stjerneskuddene.

De ligger i indædt konkurrence med hovedstadens andet storhold, og den kendsgerning, at en avis fra Danmark besøgte det ene hold og ikke det andet, var kilde til alvorlig bekymring i fodboldforbundet.

Det kunne skabe ubehagelige gnidninger - især fordi præsidenten for Ouagadougou-regionen under fodboldforbundet selv har været et "stjerneskud" og derfor kunne blive beskyldt for at forfordele sin egen klub.

Besøget blev efter indtrængende bønner udvidet til at omfatte begge klubber.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere