Sitemap | Avanceret søgning |

Kamelbøffer, fluer og brudte løfter

På en rejse i Afrika kan det næppe komme som en overraskelse, at et emne dominerer alle andre, nøjagtig som det har optaget store forfattere fra H.C. Andersen over Poul Henningsen til Charles Bukowski: Afføring.

Af JØRGEN ULLERUP og CARSTEN INGEMANN (foto)
Publiceret 24-09-1998

Nouakchott, Mauretanien


EN VESTAFRIKANSK GRILLBAR
hygiejnen er ikke af helt samme standard som i Danmark.

I vores rejsesygekasse findes de første fire slags piller til at klare ethvert problem. Paragurtpiller, der skal stabilisere tarmfloraen, Retardin, der kan være handy, når proppen falder af under en rejse, Ciproxin til selvbehandling af diarre med feber, når lægehjælp ikke er tilgængelig, og Flagyl, der også er et hard-core antibiotika mod amøber og andet godt, der giver diarre.

Uden at begive os ud i latrinære detaljer kan vi konstatere, at pillerne langsomt, men sikkert er ved at komme i brug. Om det skyldes bakterier, virus eller parasitter, har vi endnu ikke nærmere analyseret, men humøret er højest, når vi befinder os i kort løbeafstand fra et toilet eller et slangefrit hul i ørkenen.

Drikker af samme kop
Problemet er, at det i praksis er umuligt at overholde de mange velmenende råd om mad og personlig hygiejne, som overstrømmer en før afrejsen.

Drik aldrig vandet fra hanen! Spis aldrig salat, der er vasket i vand! Spis kun gennemstegte retter på rene tallerkener! Spis kun frugter, du selv har skrællet! Spis aldrig is eller is-terninger!

Hver eneste gang, man inviteres indenfor hos en marokkaner, en saharawi eller en mauretaner, kommer te-kanden og te-glassene frem. Nok er vandet kogt, men glassene bruges af flere personer. Efter første glas og en symbolsk afskylning af glasset i grumset vand, vi bør holde os langt væk fra, følger obligatorisk glas nummer to og tre. Man får sjældent det samme glas igen, og det betragtes som uhøfligt at sige nej tak.

Ikke blot glassene går på omgang. Det samme gør fluerne. De sværmer om det sukrede te, og om dadlerne, der gæstfrit stilles frem. Fluerne invaderer også enhver slagterforretning, f.eks. i ørkenbyen Chinguetti i Mauretanien, hvor vi tilbydes nyslagtet kamelkød i en biks, som de danske sundhedsmyndigheder ville lukke i løbet af få sekunder.

Mens millioner af fluer tager for sig af retterne, parteres det stakkels dyr på en beskidt bordplade direkte i sandet.

Grillstegt øgle
Mens marokkanerne laver en glimrende cous-cous med grøntsager og lammekød - såkaldt tajine - har vi endnu ikke fået bevis for, at mauretanerne er på vej til at opnå stjerner i Michelins restaurant-guide. Vi glæder os dog til den dag, vi vil få serveret en af landets delikatesser, grillstegt øgle, selv om vi ikke helt er klar over, om vi har piller mod den slags.

Problemet er heller ikke altid uinspireret kogekunst, men måden at spise på. I Nord- og Vestafrika er det kutyme at spise med fingrene af det samme fad. Når man ligger der på gulvet omkring maden i venskabeligt lag, kræver det mere end et Emma Gad'sk talent først at forhøre sig om, hvorvidt alle nu også har husket at vaske hænder i to minutter med varmt vand og sæbe forinden.

Rolig liggeteknik
Det er heller ikke let at undgå de insektbid, der ifølge Seruminstituttets sundhedsbibel kan forårsage alt fra malaria til gul feber og japansk hjernebetændelse.

Det kræver en speciel rolig liggeteknik at få myggenettet til at slutte tæt hele natten, når man roder rundt i en sovepose i en sandklit.

Vi trøster os med, at der findes værre ting her i verden end en god gammeldags omgang rejsediarre. For eksempel er vi blevet advaret mod at bade i stillestående vand, selv om de lokale måtte gøre det.

Vandet er fyldt med små orme, der kryber ind under huden. Her vokser de sig store og fede og begynder en rejse op gennem kroppen. Den eneste måde at fange dem på, er at slå til, når de kryber ud langs øjet. Så tager man dem i hovedet og ruller dem ud på en pind.

Ikke underligt er det blevet til meget få afsvalende søbade på turen.

Uden at begive os ud i latrinære detaljer kan vi konstatere, at pillerne langsomt, men sikkert er ved at komme i brug. Om det skyldes bakterier, virus eller parasitter, har vi endnu ikke nærmere analyseret, men humøret er højest, når vi befinder os i kort løbeafstand fra et toilet eller et slangefrit hul i ørkenen.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere