Sitemap | Avanceret søgning |

Porten til Sahara

Vi er landet i 1001 nats eventyr. Spåkoner fortæller fabler om fremtiden, slangetæmmere fløjter klapperslanger op af kurven, akrobater slår flik- flak mellem tryllebundne børn, mens berber-orkestre spiller klagende musik på skingre fløjter, klokker, trommer og tamburiner.

Af Jørgen Ullerup, Erik Thomle og Carsten Ingemann (fotos)
Publiceret 11-09-1998

MARRAKESH, MAROKKO

H.C. Andersen ville føle sig hjemme her. Det samme ville Alladin og Alibaba og hans fyrretyve lommetyve. Gæsten suges ind i et eventyr så eksotisk, at det første besøg gerne måtte vare dette årtusind ud.

Til henrettelser
I gamle dage brugte sultanerne pladsen midt i medinaen i Marrakesh til at henrette deres fjender. De afhuggede hoveder blev stillet til skue på lange spyd i månedsvis.

I dag er Djemaa El Fna- pladsen en pulserende og spraglet markedsplads med alt, hvad hjertet kan begære af middelalderlig og mærkelig underholdning. Det vrimler med liv.

En furet tuareg-nomade med turban og blå djellabah fra Sahara sidder stoisk i skrædderstilling på jorden og faldbyder sine slangeskind og strudseæg. Overfor udlægger en vækkelsesprædikant i en grå kutte Koranens tekst med dramatiske gurglelyde, og en blind tigger vender sig for at tjekke størrelsen på sedlen.

På Djemaa El Fna danser selv krøblingene for en marokkansk dirham, og for et par dirhams mere maler tilslørede hennatatovører en skorpion på armen. Det bringer lykke - baraka.

Løbe for livet
Alle sanser pirres i dette hypnotiske sceneri, der pulserer som et gigantisk cirkus med tilskueren i rollen som ufrivillig statist. Explorer-fotografen må løbe for livet, da en af de utallige slangetæmmere hænger en cobra-slange om halsen på ham.

På et hjørne tilbyder den selvlærte aromaterapeut Hassan på 39 år at kurere alle sygdomme med sine tykke plante-essencer blandet af urter og honning. Her ved porten til Sahara har man gode råd for alt.

Kamelhjerte for lavt blodtryk, knuste ulvetestikler for potensen, hvidløg og cypresser for hæmorider. Selv AIDS påstår Hassan at kunne bekæmpe med små, sorte frø fra Nigella-planten, der tilhører Ranunkel-familien. Det er meget potent plante, der også findes i Danmark under det poetiske navn: "Jomfru i det grønne".

»Profeten Muhammed talte om, at med det frø kan man helbrede alle sygdomme bortset fra døden,« fortæller Hassan.

Elskovs-eleksir
Mange verdener borte har fotografen for nylig i et nakkespejl i et IC3 tog fået øje på en begyndende måne, så vi køber et vidundermiddel mod skaldethed lavet på brændt pindsvin. Til afsked forærer Hassan os en lille flaske med en elskovs-eleksir, som han beder os forære vores kvinder derhjemme.

Djemaa El Fna er blevet en turistattraktion, men skuet henvender sig fortrinsvis til marokkanerne. Berbere kommer langvejs fra for at adspredes og for at købe tøj, tekstiler, læder og krydderier i myriaderne af handelsgader i de såkaldte souks bag medinaen.

Sceneriet fortsætter hele dagen og det meste af natten. Med kun hovedet stikkende op i stablerne af appelsiner sælger drenge friskpresset juice for en daler. De små spisesteder tilbyder fårehoved, kamelbøffer, gedehjerner og bjerge af snegle på menukortet.

Grillrøgen dugger for månen, mens eventyrfortæller beretter om dengang, Marrakesh var hovedstaden i et mægtigt rige, der gik fra Andalusien i Spanien til Sudan syd for Sahara.

Trafikalt knudepunkt
Byen blev grundlagt i en palme-oase af berbere i 1062, og Marrakesh blev knudepunkt for kamelkaravanerne fra Sahara og handlen med Spanien og Italien.

Senere blev den indtaget af arabere og hovedstad for almoravidernes dynasti, der forenede Marokko med det sydlige Spanien. De byggede en to km lang lyserød mur omkring byen, og legenden fortæller, at de jordiske rester af de kristne slaver indgik i byggematerialerne.

Mange af moskeerne og prægtige mauriske paladser som el-Badi med kubiske former og vandbassiner blev bygget i de følgende århundreder. Marrakesh ligner stadig sig selv, lav, rød og teltagtig for foden af Atlas- bjergene.

Winston Churchill boede i flere omgange på Marrakesh fornemste hotel, Mamounia. Mætte af indtryk gør vi, som vi forestiller os, han ville have gjort. Tager en hestedroske hjem fra Djemaa El Fna - ikke til byens fornemme hotel - men til vores mere ydmyge logi. Slangetæmmerens skingre fløjte skurrer i natten.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere