Sitemap | Avanceret søgning |

Helt ude i hampen

I samme sekund, den tunge jernport smækker i med et brag bag bilen, dukker rædselsberetningerne op i erindringen. Om naive danske hashkøbere, lokket i baghold og frarøvet alt fra tandbørste til bil.

Af JØRGEN ULLERUP, ERIK THOMLE og CARSTEN INGEMANN (foto)
Publiceret 07-09-1998


Helt ude i hampen (1)
Abdelkader Mayo er en af de bønder, som skal virkeliggøre en fornem EU-vision om i løbet af det næste århundrede at forvandle bjergene til store frugtplantager.


Rygterne om skuffede hashhandlere, der »planter« en håndfuld stof under bilen, giver politiet et tip og derefter deler rovet i porten, er heller ikke til at ryste af sig.

Og Mohamed tror os aldrig over en dørtærskel, når vi gang på gang fortæller, hvorfor vi er her, og ligeså ofte forsikrer, at vi ikke vil købe et eneste gram hash.

Mohamed er en af Marokkos store hashbaroner, og han vil gøre alt for at afsætte en ladning hash til de tre danskere, han inviterede hjem til sin prangende villa med panorama-udsigt over dalens hashmarker, inden de overdænges med mere favorable tilbud længere nede ad vejen mod Ketama.

Regionens grundstof
Regionen er Marokkos altdominerende cannabis- område. Rigspolitiet i Danmark skønner, at tre fjerdedele af al hash på det danske marked er marokkansk. Her i Rif-bjergene, hvor cannabis-marker går helt ned til vejkanten, er hash det grundstof, hele tilværelsen drejer sig om.

Køreturen over den omkring 200 km lange strækning er ikke for søndagsturister, men former sig som et langt kapløb med pågående hashhandlere.

På første bjergstigning lægger en bedaget lysegrøn Mercedes, som forlængst har aftjent sin rekruttid som taxa i Tyskland, sig midt på vejen og sik-sakker faretruende.

Chaufføren vinker ud gennem vinduet for at få os til at standse, og fra bagsædet kravler en hulkindet mand med dødsforagt halvvejs ud af bilen, mens han sætter to fingre for munden.

Han vil hverken tigge eller sælge cigaretter, men sælge hash.

Vi forsøger at overhale, men den gamle Mercedes gør sig bred, og først i tredje forsøg lykkes det. Episoden er kun en mild forsmag på, hvad der venter os længere fremme på Marokkos Pusherstreet.

Ved vejsiden forsøger talrige unge mænd at praje bilen med samme to-fingertegn, og det er langt hurtigere at få kontakt med en hashhandler end at bestille en kop kaffe på en cafe i vejsiden.

Pris: En tyvendedel
Ganske uopfordret sætter Mohamed sig ved bordet. At spørge efter hash er ligeså overflødigt som at spørge fiskemanden i Lemvig, om han sælger fisk.

Den første rygeklump kommer på bordet, og Mohamed fortæller, at hans onkel arbejder i Amsterdam. Han klarer papirarbejdet for de importører, der ikke selv vil bringe stoffet til Europa.

Dagen før købte et iransk ægtepar med to børn 20 kilo, fortæller han. Børnene er et glimrende dække, når stoffet skal igennem tolden. Pris: 3000 kr. kiloet for den bedste kvalitet.

I Pusherstreet - den 100 meter lange forhandlergade på Christiania - handles den bedste marokkanske hash for 20 gange så meget.

Mohamed insisterer på at byde på the i villaen et par hundrede meter nede af bjergsiden. Her vil han demonstrere forarbejdningen af høsten fra juli, som nu ligger til tørre, inden de olieholdige topskud skal presses til plader i eksportformat.

Hæderlig hashhandler
På vejen ned peger han ud over sine hashmarker, og han viser stolt den nye pragtvilla, som familien er ved at bygge på nabogrunden.

Men stemningen bliver lidt trykket, da porten smækker bag bilen, og Mohameds brødre dukker op. Der bydes på myntethe, men lægges op til en hurtig handel. Og da kameraet kommer frem for at forevige Mohamed med niecen Dhaila på skødet, bliver han mistænksom.

Her slutter besøget. Mohamed viser sig at være en hæderlig hashhandler, der - omend modstræbende - lader sine gæster køre videre uden en handel. Og et hurtigt eftersyn viser, at ingen har plantet illegale pakker under bilen.

Gratis ferie
Men den vilde jagt fortsætter på landevejen mod Ketama, der er hovedstad for Marokkos hashproduktion. Byen ligger i 1500 meters højde og ligner en afrakket guldgraverby med tarvelige cafeer på begge sider af den støvede hovedgade.

Ved hvert stop inviterer venlige mænd gæsterne hjem på gratis ferie. Professionelle hashhandlere giver sig tilsyneladende tid til at smage på varerne, før de køber.

De danske grænseplader lyser op herude i hampen, hvor normale turister er få på denne årstid. Nogle råber »Christiania« eller »Investor« efter bilen. Alle ved, at det i det kolde Danmark er svært at dyrke kif, som cannabis-planterne fra gammel tid kaldes i Marokko.

Gamle Mercedes-biler er favoritmærket på hashens hovedvej, og de mest ihærdige lægger sig i baghjulet, overhaler brat og forsøger at tvinge den potentielle udenlandske kunde ind til siden.

Majsen tager over
De hænger på mange kilometer ad snoede veje ned mod den historiske by Fes. Pusherne har god tid her på egnen. De fleste mænd har kun tre karrieremuligheder: hash-handler, smugler eller illegal udvandrer.

Efterhånden tynder det ud i Mercedes-bilerne, og majsen overtager pladsen på markerne.

Det nordlige Marokko er landets folkerigeste egn, men økonomisk mest tilbagestående område. Kun en brøkdel af hash-pengene investeres lokalt. Bønderne er i lommen på grossererne med pragtvillaer i Tanger og på den spanske solkyst.

Omkring 70.000 hektarer menes at være udlagt med cannabis, og uden afgrøden på 30.000 tons hash ville her ingenting være at lave.

EU-pres
Alligevel forsøger den marokkanske regering under pres fra EU at tænke en fremtid uden hash. Dyrkning af cannabis er lovlig i Rif-bjergene, men rygning, transport og videresalg straffes.

Med en guldrandet plan vil Agenturet for udvikling af det nordlige Marokko for 62 mia. dirhams (43 mia. kr.) udvikle regionen økonomisk, så hash-produktion bliver overflødig.

Første del af projektet vil koste godt 3,5 mia. kr., som den marokkanske regering er gået på jagt efter i udlandet. Foreløbig har Frankrig eftergivet gæld for en halv mia. kr. til gengæld for løfter om hashbekæmpelse, og EU har skudt godt seks mio. kr. i et pilotprojekt, der skal få hashbønder til at dyrke æbler og pærer.

Frugtplantager
I udkanten af hashområdet udgør bonden Abdelkader Mayo sammen med fem andre bønder den fortrop, som skal virkeliggøre en fornem EU-vision om i løbet af det næste århundrede at forvandle bjergene til store frugtplantager.

1600 unge æble- og pæretræer står nu på de to hektarer mark, hvor Abdelkader tidligere dyrkede hash. Men den 58-årige bonde ser stadig med længsel frem mod den første frugthøst. Han skal forsørge sine 17 børn og sine to koner. Desuden skal han betale fem arbejdere 70 kr. om dagen plus kost og logi.

»Jeg kan heldigvis nøjes med tre arbejdere, når vandingsanlægget bliver færdigt,« fortæller han og viser stolt sin nye brønd med et EU-betalt pumpeanlæg og gummislanger til automatisk drypvanding af æbletræerne.

EU har betalt godt 110.000 kr. til omstillingen af Abdelkaders to hektarer, men han kunne godt bruge noget mere. Vildsvin - en fredet dyreart i Marokko - trænger om natten ind på markerne og ødelægger træerne, så lidt ekstra EU- støtte til et hegn ville gøre underværker, mener han.

Inde på naboens mark står resterne af hash-høsten fra juli og skriger til himlen om, at det trods alverdens EU-støtteordninger vil blive en umulig opgave at fjerne hampen fra Rif-bjergene, så længe dyrkningen er lovlig.

Skeptiske myndigheder
Også politiet i Europa samt europæiske diplomater i Marokko er skeptiske. Selv en af EUs embedsmænd i Marokko erkender, at opgaven er stort set umulig.

»At overbevise bønder om, at de skal vande æbletræer i årevis, når de kan tjene mere på at dyrke hash, kræver ret gode overtalelsesevner,« konstaterer han.

Derimod er de marokkanske projektledere entusiastiske. Chefen, Madame Itto Zeidguy fra landbrugsbanken Credit Agricole, er kørt fire timer fra hovedkontoret i Rabat for at fremvise projektet. Hun understreger, at bønderne kan komme til at tjene mindst ligeså meget, hvis de omlægger produktionen.

»Vi tror på, at det kan lykkes, og interessen er voksende, især når bønderne ser nye vandingsanlæg som her.«

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere