Sitemap | Avanceret søgning |

Her slutter Europa

»Det er ikke noget godt sted,« siger betjenten, og vifter med sin lange stav. »Det er farligt. Farligt for jer - og farligt for mig.« Han smiler venligt - men meningen er ikke til at tage fejl af: El Junqiullo er ikke et sted, man spøger med.

Af MIKKEL HERTZ og JETTE ELBÆK MARESSA
Publiceret 03-09-1998

LA LINEA

Det er den mest rå del af byen La Linea de Concepcion, sidste stop før Gibraltar, ved indkørslen til lille den britiske koloni.

La Linea - bedre kendt som "Spaniens røvhul" - er ikke et sted, mange frivilligt gør holdt.

Heller ikke politiet.

Da en større styrke i sidste uge rykkede ud for at anholde en gruppe smuglere, der netop havde landet et stort parti hash - 180 kilo - fra Marokko, blev betjentene mødt med tilråb og sten i alle størrelser. Civilgarden måtte sættes ind, med tåregasgranater, men uden den store effekt.

Smuglerne slap væk
Hovedparten af smuglerne slap væk - og sådan går det oftest.

De, der måtte have smukke minder om en romantisk ferie i det sydspanske, bør holde sig langt fra dette sted, såfremt de vil bevare deres illusioner.

»Det bliver værre år for år, og jeg har intet ønske om at lade mit barn vokse op her.«

Skolelærer i La Linea

Her er kriminalitet en accepteret levevej, ofte i mangel på bedre. Arbejdsløsheden er tårnhøj, 40 procent, og dermed på europæisk rekordniveau. Den officielle gennemsnitsindkomst ligger væsentligt under, hvad folk tjener andre steder i Spanien. 45 procent af indbyggerne er analfabeter - et niveau, mange af verdens fattigste lande har svært ved at konkurrere med.

Narko og AIDS
Her er rekordmange narkomaner, AIDS er et voksende problem, og sådan kunne man fylde en hel avis med statistikker, der gør det klart, at dette sted ikke er helt almindeligt - og da slet ikke bydelen El Junquillo.

Det er et område på størrelse med fem-seks fodboldbaner, bebygget med matgule, let forfaldne betonblokke. I skyggen af de triste ejendomme blafrer vasketøjet i vinden - over de store bunker affald, der hober sig op. Det er svært at skelne mellem stanken fra skraldet og den kvalme lugt af kemi og rådne æg, der driver ind fra det store olieraffinaderi i byens udkant.

Det eneste, der er rigtigt hvidt, er duerne, der flagrer omkring, og skal man tro de lokale betjente, har de fleste, der går på to ben her, en samvittighed, der er sort som kul.

En pensioneret præst fra byen sammenligner stedet med Sicilien - de steder, hvor mafiaens indflydelse er mest kontant og hårdhændet. Her ser man ingenting, man hører ingenting, og man siger slet ingenting - til trods for, at kriminaliteten foregår åbenlyst.

Intet alternativ
En lokal beboer forsvarer sig med, at der ganske enkelt - for de, der bliver i denne by - ikke er noget alternativ til kriminalitet. Man kan enten smugle - cigaretter fra Gibraltar eller hash fra Marokko - eller også kan man hutle sig igennem med platnumre, indbrud og biltyverier.

For de, der undgår at blive taget af myndighederne, er det ofte en særdeles lukrativ levevej. Man kan se det på de store biler, der ind imellem ruller forbi - som regel med unge mænd ved rattet. De er næsten alle iført solbriller, pophår og tatoveringer, og de skuler med en blanding af mistro og nysgerrighed, når de får øje på fotografens kamera- udstyr.

»Hvad mon sådan noget kan være værd,« synes de at tænke.

En lokal beboer fortalte forleden den spanske avis El Pais, hvordan nogle fædre her lærer deres børn smuglerfagets hemmeligheder, så de allerede fra 12-års alderen kan bidrage til familiens økonomi.

Og politiets rapporter over aktioner i El Junqiullo taler sit eget sprog: De bliver som regel angrebet - ofte af flere hundrede stenkastende mennesker, herunder også kvinder og børn - når de rykker ind i bydelen her.

Byens borgmester har lovet at sætte hårdt ind over for kriminaliteten - og forsøge at "normalisere" forholdene. Hans eneste trøst er, at der stadig er folk, som vælger at bosætte sig i La Linea. Problemet er blot, at det stort set kun er dem, som - med borgmesterens egne ord - »ikke ønsker at leve et lovligt liv.«

Dårlig økonomi
Selv hvis man troede på bystyrets forsikringer om, at der skal sættes ind for lov og orden, ville det være en kamp mod hårde odds: Hele den sydlige region af Spanien er plaget af dårlig økonomi, af voldsom arbejdsløshed og af en markant overvægt af ældre mennesker.

Belen Barroso Clas, en lokal skolelærer, fortæller, hvordan byen her er gået i forfald de seneste 15 år - fysisk og moralsk.

»Det bliver værre år for år, og jeg har intet ønske om at lade mit barn vokse op her,« siger han.

Og selv hvis man forsøger hårdt, er det umuligt at finde nogen, der er uenig.

»Dette sted kan sammenlignes med kokainmarkerne i Columbia og opiumsmarkerne i pakistan,« siger den pensionerede præst.

»Skal man rydde op her, må man give folk en anden næringsvej - nogle værdige alternativer. Det er der ikke i dag. Her er det unormalt blevet normalt.«

Her slutter Europa - og det ligner Verdens ende.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere