Sitemap | Avanceret søgning |

For lidt liv i kludene

Han har lært sig alle de rigtige ord og forkortelser: Som søjlespring og FUSP, strukturfonde og Phare-midler.

Af MIKKEL HERTZ, JETTE ELBÆK MARESSA og JESPER VOLDGAARD
Publiceret 26-08-1998

LODZ

Pawel Zuromski er direktør for Kontoret for Regional Udvikling i industriområdet omkring den polske by Lodz.

Han har været i Bruxelles flere gange og ved, at det er afgørende at have forbindelserne i orden, når Kommissionen fordeler milliarderne fra støtteprogrammet Phare - EUs øststøtteordning.

Var man meget grov kunne man sige, at direktørens job reelt består i at malke den kasse.

Derfor sved det hårdt, da Europa-Kommissionen i maj smækkede pengekassen i og meddelte, at Polens samlede Phare-støtte blev reduceret med 16 procent fra 212 milloner ecu til 178 millioner ECU i 1998.

Begrundelse: Projekterne var for ringe planlagt, for dårligt administrerede og til dels irrelevante.

Ministerpræsident Jerzy Buzek reagerede ved at fyre sin Europaminister - og for EU-landene demonstrerede sagen tydeligt, at Polen har ikke så lidt sværere ved at leve op til EUs standarder end først antaget: End ikke et stærkt attraktivt støtte- program som Phare kan man administrere. Hvordan skal det så ikke gå med EUs lovgivning, lød bekymringen i Bruxelles.

Men Tyskland har klart tilkendegivet, at Polen skal være blandt de første nye lande, som lukkes ind i EU. Og direktør Pawel Zuromski i Lodz forsvarer sig med, at Polen står over for en genemgribende reform af det lokale administrationssystem.

»Derfor,« siger han, »er det ikke helt klart, hvem der egentligt har ansvaret for den sag.«

Nu kæmper han for, at besparelsen ikke rammer Lodz' andel af det EU-finansierede program - skruet sammen i håb om at hjælpe regionens trængte tekstilindustri på fode igen.

Store industrikomplekser som Poltex og Uniontex - der engang hed Tekstilfabrikken Josef Stalin og var blandt de største i landet - ligger i dag stort set øde hen. 14.000 ansatte er blevet til 1200; larmen fra store, tunge maskinanlæg er blevet til en øredøvende stilhed, og produktionen er droslet ned til et minimum.

Forsøget på at få noget fornuftigt ud af de urentable megafabrikker, som tidligere blev holdt i live takket være planøkonomi og fem- års-planer, har vist sig vanskeligere end forudset:

Mange udenlandske giganter er ved at miste interessen for at producere i Polen. Lønningerne er for høje og kvaliteten for ringe i forhold til, hvad man kan få andre steder i verden.

»Vi mærker en stærk konkurrence fra Sydøstasien,« siger Piotr Polonsky, den embedsmand, der er ansvarlig for Lodz' strategiske udvikling.

Han sidder på sit nyindrettede kontor på byens hovedstrøg og taler om mulighederne for - eller snarere håbet om - et investeringsboom.

»Vi prøver at blive et center for mode,« siger han.

Det nye job-marked ligger - som også i Danmark - i en skov af små- og mellemstore virksomheder. De udgør fundamentet under "Polens økonomiske mirakel" - og den seneste OECD-analyse viser, at Polen trods de nye tendenser er en økonomisk succes. Væksten ligger på over seks procent om året, og OECD forventer, at Polens økonomi i år 2000 vil være dobbelt så stor som den var i 1990.

Det er sådan nogle tal, som kan slå selv den værste pessimisme ned hos polakkerne. Pawel Zuromkski synes også selv, at det går godt og svarer uden tøven »2003 - måske 2004« på spørgsmålet om, hvornår Polen bliver medlem af EU.

Manden med Bruxelles- kontakterne og de mange fine ord ser frem til den dag, Polen bliver lukket ind i de riges klub. Som Pawel Zuromski forestiller sig det, bliver der tale om intet mindre end et ...... ja, man kan kalde det et søjlespring:

»For den dag,« siger han, »kan Lodz få penge fra strukturfondene til EUs fattige regioner.«

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere