Sitemap | Avanceret søgning |

Elefanten og musen

På vej til Tysklands hovedstad måtte Explorer-holdet gøre holdt flere gange, hvilket vakte opsigt.

Af MIKKEL HERTZ, JETTE ELBÆK MARESSA og JESPER VOLDGAARD
Publiceret 21-08-1998

BERLIN

Vi kunne ganske enkelt se det på ham:

Dér sad han - i sin splinternye Toyota Landcruiser, stolt som en pave, nærmest som en verdensmand - indtil han fik øje på os og rovdyret.

Blikket ikke bare strejfede men var fastnaglet til Exploreren. Hans hage dirrede let, og en enkelt sveddråbe sprang frem, da han endelig fik mod til at flytte blikket opad.

Han lagde nakken tilbage og sank dybt, da han så vidunderet i al dets magt og vælde: To meter og tres høj, bred som okse og bedre udrustet end det danske forsvars internationale brigade.

Hans bil blev til musen ved siden af elefanten.

Et prangende køretøj
Ikke for at prale - overhovedet ikke - men Jyllands-Postens Explorer-bil er kort og godt det mest prangende køretøj på Europas landeveje lige nu. Og i den forbindelse er det aldeles underordnet, at vi har fået stort set hele skidtet forærende og lånt resten.

Det er ikke dét, det handler om. Det er heller ikke den kendsgerning, at vi ikke aner, hvordan vi skal betjene halvdelen af det specialudstyr, bilen er udrustet med.

Det handler om image.

Og vi gør alt for at bevare det. Vi smiler overlegent - selv når vi bliver overhalet. Faktisk er det et rent tilfælde, ja, nærmest en undtagelse, at vi lige i dette øjeblik har valgt kun at køre 130 kilometer i timen.

Vi kan godt lide at standse op, parkere dyret mellem Trabierne og hive en coke ud af køleskabet. Vi drikker den langsomt, mens vi læner os op ad kængurugitteret. Og det er ikke fordi vi vil skabe opmærksomhed - men vi svarer da gerne, hvis en eller anden kommer med et spørgsmål eller to.

Vi er danskere
Standard-spørgsmålet - »hvor skal I hen?« - besvares nonchalant med et »Jorden rundt.«

Selvfølgelig. Hvor ellers - med 18 25-liters dieseldunke på taget, et komplet sæt sanddæk, tåregasgranater, moskitonet og "high-liften" ikke mindst:

En donkraft, der er lige så lang, som bilen er høj, og som hævdes at kunne løfte den samlede Berlinmur i et hug. Eller hvad der måtte stå tilbage af den i hvert fald.

Hvis nogen derefter drister sig til at spørge om, hvor vi kommer fra, sukker vi dybt.

Jamen, Herre Gud venner: Har I da slet ikke fulgt med?

Her har vi tæppebombet nationen i ugevis og talt ned til den store dag og JP Explorers afrejse, som var det intet mindre end jordens undergang.

Har I ikke hørt om årtusindets sidste opdagelsesrejse, verdenshistoriens længste reportagetur? Har I ikke set streamers, stickers, S-togsplakater, TV-spots, rutebilsreklamer eller i det mindst læst jeres morgenavis?

Hvis De vil vide mere, siger vi bare......

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere

Stednavne
Tyskland

Klassetrin
7.-10. klasse