Sitemap | Avanceret søgning |

Rekordfangst af illegale grænseoverløbere

Presset af udlændinge, der forsøger at komme illegalt ind i landet, er stigende. Alene i første halvdel af august har politiet anholdt flere illegale grænseoverløbere end i hele juli.

Af MIKKEL HERTZ, JETTE ELBÆK MARESSA og JESPER VOLDGAARD
Publiceret 20-08-1998

»Vi har aldrig fanget så mange, som tilfældet er nu,« siger politiinspektør John Jacobsen, leder af baglandspatruljen ved grænsen i Padborg.

»Og jeg har en stærk fornemmelse af, at trykket på den danske grænse er steget.«

Siden første august har politiet anholdt 125 illegale grænseoverløbere. Det samme tal for hele juli var 118.

»Hovedparten er irakere samt folk fra det tidligere Jugolavien,« siger John Jacobsen.

Natten til i går anholdt politiet to grupper illegale grænseoverløbere. På motorvejen ved Frøslev standsede politiet en svensk indregistret varevogn med 12 voksne og 7 børn skjult i varerummet. Alle var gengangere, som politiet tidligere har anholdt, da de for nylig forsøgte at komme ind med en anden menneskesmugler. Føreren af bilen, en svensk statsborger, er varetægtsfængslet frem til den 9. september, sigtet for menneskesmugling.

11 gemt i trailer
Ved grænsen i Kruså standsede politiet en bil med en trailer, hvor 11 personer var pakket sammen. Føreren af den tysk-indregistrerede bil blev sammen med fire andre anholdt for menneskesmugling. En blev senere løsladt, mens resten er varetægtsfængslet frem til den 7. september.

Politiinspektør John Jacobsen kalder det »en usædvanlig stor fangst på en hverdag« og tilføjer, at politiet nu vil efterforske, om de fængslede står i forbindelse med en større organisation af menneskesmuglere.

»Vi vil se, om vi kan finde en bagmand,« siger John Jacobsen.

Han lægger vægt på, at politiet ikke går efter de illegale flygtninge, men primært interesserer sig for, hvem der er står bag den organiserede smugling af mennesker.

»Der er helt klart også menneskesmuglere, der opererer fra Danmark,« siger John Jacobsen.

Ekstra ressourcer
Baglandspolitiet fik i januar tilført ekstra ressourcer og består nu af 48 betjente. Det øgede mandskab - og det stigende antal anholdelser - har ifølge John Jacobsen betydet, at prisen for at komme illegalt ind i Danmark er steget.

»Den ligger oppe på 7-8000 kr. nu, mod blot 1500-2000 kr. sidste år,« anslår han.

Den særlige baglandspatrulje ved grænsen har siden årsskiftet standset ialt 925 voksne og 171 børn som illegale grænseoverløbere. 228 er blevet anholdt for menneskesmugling, der i langt de fleste tilfælde straffes med fængsel.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere