Sitemap | Avanceret søgning |

Jorden rundt på 500 dage

Gæsterne klappede, og udenrigsministeren vinkede, da JP Explorer i går drog af sted på 500 dages jordomrejse på vej mod det nye årtusind.

Af LONE RYG
Publiceret 20-08-1998

Regnskyerne tårnede sig ildevarslende op om Viby Bakke og skabte den rigtige rå baggrund for de 125 hestekræfter, der i går klokken 12.09 satte sig i bevægelse og indledte Jyllands-Postens rejse Jorden rundt.

Receptionsgæster i festtøj skuttede sig i den kolde blæst, mens journalisterne og fotografen i den ombyggede Toyota GX 90 fræsede en tur på græsplænen, inden de satte kursen mod motorvejen og grænselandet.

Inden da havde mange store og små drenge trykket næserne flade mod køretøjet, der er grundstammen i "JP Explorer" - en 500 dage lang rejse mod år 2000.

En rigtig god ide
Blandt de største af drengene var udenrigsminister Niels Helveg Petersen, der kaldte bilen en drøm og projektet en rigtig god journalistisk ide.

»Verden er blevet mindre, men også mere interessant for os danskere. Vi bliver hver dag belært om, at begivenhederne derude har stor betydning for vores hverdag,« sagde udenrigsministeren.

Også chefredaktør Ulrik Haagerup kredsede om det potente køretøj, som ifølge redaktøren har samme egenskaber som selve Jyllands-Posten: Visionær, højteknologisk, kraftfuld, fuld af blær og styret af holdarbejde samt god journalistik.

Den forkerte vej
»Vi vil ud i verden og fortælle vedkommende historier,« erklærede Ulrik Haagerup, som udtrykte stolthed over at tilhøre et bladhus, »hvor medarbejdere og ledelse går sammen om et så vanvittigt projekt som at rejse fra Århus til København - men den forkerte vej.«

De næste 15 dage vil historierne komme fra stadig mere sydlige områder af Europa, inden den firehjulstrukne ankommer til Afrika. Dette kontinent er der afsat 100 reportagedage til, og så skal JP Explorer fragtes til Sydamerika.

Her går det nordpå gennem Amazon-junglen, USA og Canada et halvt års tid, hvorefter der er en del ugers transport til Asien. Om alt går vel, vil rejsen slutte, når landcruiseren krydser Øresundsbroen og kører ind på Rådhuspladsen i København lidt før midnat d. 31. december 1999.

»Det er ikke en ufarlig tur. Min største frygt er ikke uheld eller tyveri, men at nogen bortfører kollegerne,« indrømmede chefredaktøren, da bilen var forsvundet.

Ideen udviklede sig
Chancerne for at se ekspeditionen i Danmark igen ved årtusindeskiftet efter at have rejst gennem fem kontinenter og 43 lande skulle dog være store, mener Jyllands-Postens Afrika-medarbejder, Henrik Thomsen, der er hovedmanden bag projektet. Han fik ideen til den usædvanlige reportagerejse for tre år siden.

»Jeg sad på et hotelværelse i Kigali i Rwanda. Dengang var ideen at køre fra Cape Town til Cairo. Derfra udviklede det sig.«

Henrik Thomsen vil siden hen slutte sig til ekspeditionen, der vil være bemandet med på skift 46 af Jyllands-Postens korrespondenter, fotografer og fagmedarbejdere.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere

Stednavne
Danmark

Fag
Geografi

Klassetrin
7.-10. klasse