Sitemap | Avanceret søgning |

Evolution

Hvordan opstod livet på Jorden? Og hvordan har forskerne fundet ud af, at det moderne menneske stammer fra Afrika? Evolutionslæren ændrede menneskers syn på verden - og vores egen plads i den - fundamentalt.

Temaartikler

Da mennesket blev til
Når man taler om evolutionsteorien, er der ét emne, der altid påkalder sig særlig interesse. Og det er, hvordan vi blev til. Os - det moderne menneske, Homo sapiens. Men dette er vel naturligt nok, da det nu engang er os mennesker, der laver videnskab!

Evolution kontra skabelse
Evolutionsteoriens sejrsgang fra midt i 1800-tallet har været et hårdt slag for dem, der klamrer sig til et verdensbillede, hvor verden er skabt af en almægtig gud med mennesket som det ypperste værk. Med evolutionsteorien må mennesket nemlig træde ned fra toppen af rangstigen - ned blandt verdens mylder af øvrige skabninger.

Evolutionslæren - 150 år og stærkere end nogensinde
Mennesket har sat sit præg på Jorden, mere end nogen anden enkelt skabning. Ingen anden art i Jordens historie har været i stand til at påvirke og ændre sine omgivelser som mennesket, eller været i stand til at udvikle de avancerede fællesskaber, vi kalder civilisationer.

Klippen der gemte en hemmelighed
Et lille grønlandsk klippeparti har vist, at der var liv på Jorden næsten 300 millioner år tidligere end hidtil antaget.

Livets opståen - det største af alle spørgsmål
Enhver større teori har sine uløste spørgsmål. For evolutionsteoriens vedkommende er der ingen tvivl om, at det største spørgsmål af alle er: Hvordan opstod livet? Hvordan blev ikke-liv til liv?

Når skindet bedrager
I al biologi handler det om at give sine gener videre. Kun de dyr, der er i stand til at overleve og formere sig, kan give deres gener videre til næste generation. Farver spiller en altafgørende rolle i kampen for overlevelse i naturen. Nogle dyr overlever ved at blive set - andre overlever ved ikke at blive set.