Sitemap | Avanceret søgning |

''Skal vi se nogen om det?''

Med et lille snuptag vippes explomobilets førersæde frem, nu skal der ryddes op.

Publiceret 28-12-1999

Hässleholm, Sverige, tirsdag den 28. december 1999

For dele af det ommøblerede polarhold bringer det kære minder om turen frem. Papir fra den sanktpetersborgske generalkonsulindes Guldkarameller, utallige flasker med varianter af sukkervand, flere tomme chips- og slikposer, end vi har lyst til at tænke på, og så hovedgevinsten:

Forholdsvis velkonserveret af den svenske kulde dukker en flot smurt og lige-klar-til-at-spise-mad med ernæringsforkert tandsmør og et lækkert tykt lag rød kaviar fra Belomorsk ved Hvidehavet op. Det er også i Belomorsk, maden er smurt, og vi skal bare her henkastet fortælle, at det er 13 dage siden, vi var der.

Villemoes mener at kunne leve uden at have smagt de ellers delikate lakseæg.

Vi rydder op, fordi vi nu hastigt nærmer os det gamle land, og der er i den forbindelse truffet en principbeslutning om fra nu af kun at tale dansk. Sådan en slags test, kan man kalde det.

Nogle har med tanke på Øresundsbroen kaldt skåningene for "de nye danskere", men der skal altså lige lidt intensiv sprogundervisning til først. F.eks. har "mangle" ikke noget med tøj-rulning at gøre, og en VD, som man her på egnen kalder topdirektørerne, er en engelsk forkortelse for kønssygdomme.

Vi er stadig tre i bilen, for uanset hvad Heine forsøger at bilde folk ind undervejs, så er han faktisk bosat i Stockholm, og vi har vurderet, at han har evner som tolk. Måske netop derfor er det skabs-svenskeren Heine, der har problemer med vores nye sprog-princip.

For selv om han prompte fortæller, at han er fra København, når folk her spørger, så slipper der gang på gang svenske ord ud af hans mund. Og hans danske giver interessante ordkonstellationer som "skal vi se nogen om det?".

Vi andre forstår ikke spørgsmålet.

Dagens svensk-lektion: Bakfull betyder tømmermænd.

Hvis du vil vide mere