Sitemap | Avanceret søgning |

Ludertur

Her i lufthavnen uden for Stockholm, hvorfra Ehrbahn flyver hjem til sin kæreste på Vesterbro i København og Stenstrup hjem til hustru og børn, nedfaldent tag og ødelagt bil i Aalborg, mens Heine og Explomobilen tilbagelægger de 60 km hjem til familien i håndværker-ghettoen Älta uden for Stockholm, må det være tid til at gøre foreløbig status.

Publiceret 24-12-1999

Arlanda, Sverige, onsdag den 23. december 1999

Polarholdet har haft en herlig tur, vi håber enkelte af læserne også har haft det, men en sjappet gråvejrsdag som denne er det nederlagene, vi mindes.

Den største var, at det ikke lykkedes os at erhverve den grønlige og - formoder vi - radioaktive plys-øgle, som den lokale kanonfotograf på torvet i Murmansk brugte som baggrund for sine turistbilleder. Ehrbahn bød 2000 rubler eller 500 kroner, men fotografen var urokkelig. Rart at møde en russer med fremtidstro, men trist for os. Øglen ville have gjort sig fint på biltaget ved siden af reservehjul og jerrycans.

Vi beklager også at måtte bryde et løfte til en chefredaktør, hvis navn vi skal undlade at nævne i denne sammenhæng: Artiklen om sex-industrien i Baltikum og Rusland.

Ikke at mulighederne ikke var der.

Den enlige, sorte engel i Vilnius, som ex-exploratør Nyholm mente måtte være faldet for hans distingverede charme. Stripbaren på hotellet i Riga, som vrimlede af smukke kvinder med dollartegn i øjnene.

Den finsk-dominerede hotelbar i Tallinn. De to unge kvinder i Belomorsk i Karelen, hvis imødekommende smil afslørede andet end deres dårlige tænder. Elevatormanden i Murmansk, som - da vi udmattede ankom klokken fem om morgenen efter mange timers kørsel i snestorm - forhørte sig om interessen for et par lokale "devusjki". Escort-tjenesten samme sted, der ringede til holdkaptajn Heine og spurgte, om han havde brug for selskab i boblebadet på sit de luxe-værelse.

Men det lykkedes os aldrig at finde ud af, hvordan man kombinerer Explorers krav til oplevelsesjournalistik med de lige så strenge retningslinier fra Jyllands-Postens bogholderi og fra koner og kærester derhjemme. Ej heller i norske Kirkenes, hvortil busladninger af russiske kvinder angiveligt valfarter. Det kan ikke have været den søndag, vi var der.

Nu er vi i Sverige, hvor videre research i den retning kan indbringe os seks måneders fængsel. Vi må hellere tage hjem og holde jul.

Dagens gavepakke var en nøglering med en lommelygte. Tak, Mor Stenstrup, du har været et lysglimt i polarmørket.

Hvis du vil vide mere