Sitemap | Avanceret søgning |

Fest i den religiøse højborg

On the road again... Fyldt til ganen af ris a la mande har vi atter sat foden på svensk grund.

Publiceret 27-12-1999

Jönköping, Sverige, søndag den 26. december 1999

Det vil sige, Heine har været her hele tiden, og han har ingen ris a la mande fået, men til gengæld er han sluppet for den svenske juledelikatesse ludfisk. Vi andre vil ikke vide, hvad det er.

Siden den støvede verdensomkører for et øjeblik blev tømt, så besætningen på behørig vis kunne fejre jul, har der været udskiftning, og en ny exploratrice kommet til.

For Anne Villemoes er det det første møde med Sverige, siden hun var for ung til at kunne stave til Systembolaget.

Vi er ankommet til Jönköping by night, og Villemoes får først bekræftet sine fordomme - her sker absolut ingenting. De er allesammen i Nyhavn. Klokken er kun 20.15, men Grand Hotel, som det flot hedder, har lukket, og det er ellers her, vi har en reservation.

Efter en rum ventetid ankommer natportieren i bil for at lukke os ind, og Ehrbahn vil gerne vide, om Jack Nicholson står derinde og venter et sted. Men portieren forstår ikke spørgsmålet, og vi får nøglerne udleveret på engelsk.

Selv om vi de seneste dage gentagne gange har været så mætte, at vi troede, det aldrig ville fortage sig, melder maven sig med lyde, og omtrent her får Villemoes sine fordomme gjort til skamme.

For en tur gennem byens hovedstrøg afslører, at selv om vi befinder os midt i Sveriges religiøse højborg, er der mere end almindeligt gang i byen. Klokken er ikke mere end 20.45, da vi bevæger os gennem masserne af unge mennesker, der henholdsvis går og rager gennem gaderne.

Uden for samtlige pubs, barer, cafeer og diskoteker er lange køer linet op, og indendøre spildes dyre dråber fadøl ned over julegave-bukser og nylonbeklædte ben.

Ehrbahn savner gå-i-byen-med-vennerne-i-julen, Villemoes tænker på familien, der sidder hjemme og ser sørgelige videofilm, mens Heine og køretøjet tøffer sig sørgmodigt frem gennem de storkeægstore snefnug i Jönköping.

Julestemningen er lidt amputeret, men vi er på vejen igen. Dagens svensk-lektion står den pletvis nærværende portier for. Når han lokker med frukost, mener han morgenmad.

Hvis du vil vide mere