Sitemap | Avanceret søgning |

Kold nordmand

Vidste De, at den korteste vej fra Murmansk i Rusland til Kiruna i Nordsverige går ad småveje gennem først Norge, så Finland, tilbage til Norge, så til Finland igen, og så til Sverige.

Publiceret 20-12-1999

Karesuvanto, Finland, mandag d. 20. december 1999

Stenstrup og Ehrbahn vidste det heller ikke, men lod sig mistroisk overbevise. Kig selv efter på landkortet.

Farvel til Murmansk og byens forbløffende 20 meter høje juletræ. Rejst uden skyggen af en grannål, men i bjælker og med rød sovjet-stjerne vajende på toppen. Farvel også til et internationalt (nå, ja, ét finsk bidrag) mesterskab i sneskulpturer.

Goddag til Norden og en 15 timer lang køretur over fem landegrænser - gennem et polarmørkt sameland, hvor børnene på snescooter drøner på tanken efter videoer.

Norge bliver et brutalt møde med civilisationen, som vi troede at kende den. Prisen på en liter diesel er tidoblet til 9,45 norske kroner. En liter letmælk koster 11 kr., og regningen for pizza og cola til tre ender på 473. Har De selv mod på at omregne til danske kroner, skal der trækkes ca. fem procent fra.

Ved den første norsk-finske grænse overser vi en finsk grænsebetjent, som optager forfølgelsen i sin Saab og stopper os et par kilometer inde i det dybfrosne land. Han tager dog vores forbrydelse med et stort smil og lader os snart køre igen: "Nu har I vel ikke mere end 24 flasker vodka med". Et udsagn, som vi helt uden at rødme kan bekræfte.

Længere inde i landet begynder vi for alvor at hallucinere. To store haveblus langs landevejen og ved siden af en skrattende radio i en gammel kedeldragt og en stribe røde bånd på en snor. Intet levende væsen er at se.

Ikke mindre end tre møder med i alt otte rensdyr undervejs ryster specielt Stenstrups barnetro. Er der virkelig noget om påstanden, at julemanden slet ikke bor på Grønland, filosoferer han, godt lullet i julestemning af en latinamerikansk version af "Bjældeklang" på den ejendommelige finske radiokanal Yle Mafia.

Fra Ehrbahn kommer den døgnlange polarnats mest velovervejede synspunkt, otte timer, fire oplyste huse og et dusin modkørende biler efter ankomsten til Norden:

Her er vist ikke ret tæt befolket, konstaterer storby-cowboyen.

Mor Stenstrups pakkekalender er snart tom. Idag blev det til en marcipangris: Stenstrup fik hovedet, Heinen skinken og Erhbahn det, der sad i mellem.

Hvis du vil vide mere