Sitemap | Avanceret søgning |

Middagsmåne

Livet leger, plejer kaptajn Heine filosofisk at fastslå, når noget uforklarligt - i reglen positivt - er dukket op på vores 5000 km lange tilisede (om)vej fra Vilnius til København.

Publiceret 17-12-1999

Murmansk, Rusland, fredag 17. december 1999

Går noget derimod ikke helt efter Heinens som regel urealistisk stramme tidsplan, skjuler filosofien sig dybt under ukvemsordene.

Livet leger. Ja leger kattens leg med musen, småbandede menig Stenstrup, da kaptajnen og hans hoffotograf var drønet af - efterladende Explorermobilen med endnu et punkteret dæk. Vi tror på dine evner, lød den sidste ubekymrede hilsen ud af taxavinduet.

Murmansk - en grim havneby, der alene består af elementbyggeri fra fem etager og opefter - viste sig imidlertid fra sin mest civiliserede side, hvis man bortså de 21 graders bidende frost. To timer senere var lokale Falck folk på plads og skiftede hjul på ingen tid.

Endnu en gang undgik polarholdet med de moderate tekniske evner altså at forsøge sig med hi-liften, som Stenstrup og Ehrbahn med to stemmer mod én har besluttet først kommer i brug derude, hvor hjulskift ikke længere kan købes for rubler.

Seneste bekymring er mekanikerens bemærkning om, at vores nu anden punktering på få dage - denne gang med tre huller - kunne skyldes uegnede slanger, der mister elasticitet i rigtigt koldt vejr. Vejrudsigten for de kommende dage lover ned til 30 minusgrader.

Dagslyset skal bruges effektivt på denne årstid, hvor der er mørkt som i en russisk samovar frem til kl. 10.00 formiddag og igen fra kl. 15.00. Resten af tiden vækker tusmørket minder om en middelgod dansk sommeraften. Efter tv-avisen.

Umulige arbejdsforhold, ærgrer fotograf Ehrbahn sig. En udfordring, opildner skriverdrengene - herligt fri for ansvar. Vore norske brødre markedsfører i tide og utide polarsommerens storslåede midnatssol som en turistattaktion. På denne plads ære vi i dag polarvinterens alt for oversete middagsmåne, som for tiden kan studeres på alle tider af døgnet. Ihvertfald de dage, hvor sneen ikke vælter ned. Tak Mor Stenstrup for spillekortene. I dag var det en af dine tidligere kalenderpakker, stearinlyset, der med sin uudblæselige væge reddede os. Kædelåsen, der forhindrer tyveri af reservehjulet på taget, var frosset fast.

Hvis du vil vide mere