Sitemap | Avanceret søgning |

Brrrrrrrrrrrrr.....

Så er JP Explorers polarhold omsider fremme ved et af etapens delmål, Polarcirklen. Det er lidt over midnat. Termometret viser minus 22 grader.

Publiceret 16-12-1999

M18, Polarcirklen, Rusland, torsdag 16. december 1999

Ganske vist er vi ikke helt sikre på, at det er lige her. Hvis der findes en markering af cirklen, er den skjult af sneen, og der er ikke rigtig nogen i nærheden at spørge. Men af vores vejkort fra sovjettiden at dømme må det være lige her omkring, hvor Karelen hører op, og Kola-halvøen begynder.

Vi slukker motoren og kvæler Lars H.U.G. på CD-spilleren for et øjeblik. Stiger ud og kigger, mærker, lytter. Halvmånen og en million klare stjerner lyser ned på os. Det er vindstille, og til at begynde med mærker vi dårligt nok kulden. Sneen knirker herligt under fødderne i stilheden. Livet leger.

Men vi må videre langs hovedvejen M18 fra Skt. Petersborg til Murmansk. Der er langt endnu, og selv om vejen er rimeligt god, går det ikke hurtigt. Visse steder er sneen fast sammenpresset, andre steder ligger den i driver.

En del af lastbilerne kører uden lys bagpå, og nu og da dukker en fodgænger op i nattemørket. Bl.a. en lille dreng, der med sin rygsæk ser ud, som om han er på vej hjem fra skole.

Temperaturen svinger ekstremt, og chauffør Stenstrup sender løbende depecher fra Toyotaens kontrolpanel. Minus 9, minus 10, nej minus 11, minus 14, minus 18. Vi når ned på minus 24 (Explorers kulde-rekord? Eller hvad siger Alaska-holdet?), før det vender igen.

Snart er vi oppe på seks-syv minusgrader, og det begynder at sne. Kraftigt.

Sigtbarheden er minimal, hastigheden ryger ned omkring 40 km/t, og et sted stopper vi for at trække en bedaget Volga-bil op af grøften. 50 km længere fremme overhaler den os igen.

Generalkonsulindens guldkarameller fra Skt. Petersborg er spist op, og vi stopper på en rasteplads for det første egentlige måltid mad i to døgn. Tre gange koksgrå hakkebøffer med pommes frites-attrapper og ketchup

for i alt 20 danske kr. I forhold til kvalitet og service er det en horribel overpris.

Dagens gave fra Mor Stenstrup er et chokoladehjerte. Heine og Stenstrup deler, mens Ehrbahn er ude og tisse.

Landefakta
Antarktis
Vidste du, at Antarktis er klodens eneste ubeboede verdensdel, at området er dækket af 98 procent is og sne, og at det er 14,1 mio. kvadratkilometer stort?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere