Sitemap | Avanceret søgning |

Punktering

Blandt sikkert utallige mangler på JP Explorers Polarhold er der én, som skinner sjældent klart igennem: Manglen på teknisk snilde.

Publiceret 14-12-1999

496-kilometer-stenen, Karelen, tirsdag 14. december 1999

Så da vi for et par timer siden punkterede (Ehrbahn havde været ved rattet i knap 45 sekunder, så foregående chauffør Heine gav ham skylden), var vi ikke begejstrede. Heller ikke over stedet, lige inden 496-kilometer-stenen på vej fra Skt. Petersborg til Murmansk.

Bilen har vist nok udstyr nok med til at bjærge en mindre supertanker op af Hvidehavet, men kravet er, at nogen er i stand til at bruge det. F.eks. har vi en såkaldt hi-lift, og jo, vi har læst på brugsanvisningen. Men det eneste, vi er helt sikre på at have forstået, er, at den er livsfarlig at bruge forkert.

En almindelig donkraft har vi dog prøvet at betjene, og en sådan viste sig at ligge som samlesæt i værktøjskassen. Men desværre: Ikke stor nok.

Stenstrup stillede sig op ved vejen og vinkede til forbipasserende. Én nåede at forbipassere. Den næste, et monstrum af en tømmertrucker, stoppede, og ud sprang en chauffør i forvasket Borussia Dortmund-træningsdragt. Tre kvarter senere havde Valerij fra Petrosavodsk, bistået af to tryklufts-donkrafter, løst problemet. Vi var alle drivvåde af snesjappet bagefter, men formentlig havde han klaret det hurtigere uden vores hjælp.

Først efter at have truet med at konfiskere alle hans donkræfter lykkedes det os at få Valerij til at tage imod en stang cigaretter som tak for hjælpen. "Man hjælper da hinanden" som han sagde.

Så tak vil Valerij. Tak også til generalkonsul George Rasmussen og fru Lone fra Skt. Petersborg. Uden hr. Rasmussens indroduktionsskrivelse på russisk, skrevet på det kongelige danske diplomatis fineste brevpapir og forsynet med et imponerende stempel, havde vi formentlig tilbragt en stor del af dagen i forhandlinger med det russiske trafikpoliti (nu begrænser dagens høst sig i stedet til en fartbøde på fem kroner). Uden fru Rasmussens Guldkarameller havde vi ikke fået noget at spise i dag.

Derimod ingen tak til Mor Stenstrup i dag. Der er langt til Polarcirklen, og tiden var ikke til pakkegaver.

Hvis du vil vide mere