Sitemap | Avanceret søgning |

Arkitektur

Exploratørerne er splittet i aften.

Publiceret 12-12-1999

Skt. Petersborg, søndag den 12. december 1999

Heinen og Fotobahn er draget i felten efter russiske gadebørn, mens Stenstrup muntrer sig med artikelskrivning på Hotel Skt. Petersborg. Her har holdkaptajnen indlogeret os. Vi er jo på overlevelsestur, som han siger.

Madtid, tænker Stenstrup og begiver sig - uden overdreven optimisme - ud i betonperlen, der med sin 10 procents belægning emmer af fordums østblokhygge.

Forbi den kvindelige inspektør, der på hver etage slider med at uddele og inddrage værelsesnøgler til de syv, vi eksempelvis er på vores 4. etage. Ligesom hun også råber en del efter exploratører på vej ind på kollegernes værelser.

Nogle evige værdier har det tidligere arbejder- og bondeparadis alligevel efterladt sig. F.eks. den daglige opsætning af totalteaterforestillingen: "De lader, som om de betaler os - vi lader, som om vi arbejder".

Forbi skranken, hvor man stiller sig i kø og bestiller sit værelse, og videre forbi kontoret, hvor man derefter venter i kø for at betale.

Snart toner restauranten frem med draperede duge, røvballelampeskærme og de overraskende ægte tæpper på det mørke parketgulv. Her skiftes to tjenere til at betjene det enligt besatte seksmandsbord blandt 40, mens en violinist og en pianist underholder med triste melodier.

Mens ensomme Stenstrup indtager de i øvrigt velsmagende krabbenakker til 40 kr. - hvor på dyret man så finder dem? - grunder han over russisk arkitektur i almindelighed og i særdeleshed over Peter den Stores imponerende etablering af Skt. Petersborg.

Vinterpaladset og sådan. De ved.

Halvanden times hastig rundkørsel tidligere på dagen med en vidende, dansktalende Oleg, fik misundelige Stenstrup - Jens Bangs Stenhus hjemme i Aalborg syner ikke af meget i sammenligning - til at fyre provokatoren af mod den uskyldige filolog.

Med skarpe - synes han selv - hentydninger til tidligere tiders storslået arkitektur i byen, kontra de klodser, der brutalt er etableret på det seneste:

"En kvalitetsnedgang, der som bekendt ikke kun er set i Rusland. Hvad mener du f.eks. om den sorte HT-katedral på Rådhuspladsen i jeres egen hovedstad", svarer Oleg koldt.

Touche.

Også til Mor Stenstrup for dagens pakke: Endnu et stearinlys, der fandt hjertevarme på Erbahns iskolde rum.

Hvis du vil vide mere