Sitemap | Avanceret søgning |

Ingen grænser

Explorers polarhold har nu været på landevejen i ti dage og zigzagget sig 1400 km gennem Baltikum. Det er gået forbløffende - næsten urovækkende - problemfrit.

Publiceret 11-12-1999

Tjirkovitsy, Rusland

Tre grænser er - med forhåndsvarsel fra hjælpsomme danske ambassader - passeret med et minimum af besvær, hvis man ser bort fra, at den midterste, og tungeste, kasse med værktøj bagi bilen altid skal ud og besigtiges, men det har været standard hele jorden rundt.

Toyotaen har været nødt til at overnatte på halvskummelt udseende parkeringspladser i mindre byer, hvor vi var lidt nervøse for vagternes gode hensigter, men frygten har vist sig ubegrundet.

Og så er vi ikke blevet stoppet af politiet én eneste gang. Enten er de baltiske landes trafikpolitis blakkede rygte uretfærdigt, eller også er de blevet så paf over denne bamse af en bil, udstyret med ekstra dæk og jerrycans til benzin på taget, at de ikke har fået slikkepinden op i tide.

Selv grænsen til Rusland var noget nær en formalitet, både grænsevagter og toldere smilede, og kun spørgsmålet "hvor mange watt går bilen på" forvirrede os lidt.

Men nu er vi i Rusland, og Igor fra grænsebyen Narva i Estland har advaret os på forhånd: Tag godt med småpenge med, I bliver stoppet hele tiden. Men, siger han, trafikpolitiet i Rusland er altid til at snakke med modsat kollegerne i Estland, som han kalder "rigeligt ambitiøse".

Vi er ca. 500 meter inde i Rusland, da vi bliver stoppet første gang. 83 rubler (ca. 20 kr.) i bøde for at ikke at sagtne farten tilstrækkeligt ved en kontrolpost. Et par kilometer senere får vi en bøde på 42 rubler, fordi DK-skiltet bagpå har forkert farve. Yderligere nogle kilometer længere fremme må vi slippe 42 rubler til for en påstået fartovertrædelse.

Chauffør Stenstrup er gået i tomgang. Han har ikke fået en bøde i 15 år, og nu tre i løbet af en halv time. Vi holder i skrivende stund 65 km/t på den snefri landevej og bliver overhalet af en bedaget Lada. Det bliver en lang tur.

Dagens gavepakke fra Mor Stenstrup er heldigvis en tube Aquafresh tandpasta. Vi finder smilet frem.

Hvis du vil vide mere