Sitemap | Avanceret søgning |

Tilfældet Metsamaa

Hvor end vi kommer frem på Tallinns mange nye cafeer og restauranter, falder talen ofte på Mait Metsamaa, en upopulær forretningsmand og politiker, der kom uheldigt af dage for et par måneder siden.

Publiceret 09-12-1999

Tallinn, Estland, torsdag den 9. december 1999

Historien indledes - forstår vi - nytårsdag 1993, da han smadrer sin sorte Mercedes i en 2,4 promillebrandert. En 11-årig dreng bliver dræbt, men selv om Metsamaa bliver idømt en fængselsstraf, så eksekveres den aldrig.

Allerede den gang taltes der om, at penge og forbindelser nok havde fået sagen dysset ned. 3. juli i år går det igen galt for Metsamaa, der i mellemtiden har beklædt bl.a. en borgmesterpost med ansvar for Tallinns kassebeholdning og privatisering.

Metsamaa drøner beruset gennem et beboelseskvarter, hvor han under en overhaling torpederer to biler. To modkørende bliver dræbt på stedet.

Forargelsen når ekstreme højder blandt esterne, der ellers de seneste år har fundet sig i en del fra driftige politikere med evner for sammenblanding af politik og egne interesser. Aviser og medier svælger dagligt i sagen.

Vil Metsamaa igen kunne trække i trådene og slippe af krogen, spørges der. Folk begynder at boykotte de virksomheder Metsamaa er involveret i. Her under et af Estlands største rejsebureauer og en bedre restaurant.

Oftere og oftere ses ordene "666-mafia" og "666-killer" spraymalet i anonym protest på Tallinns husfacader. 666 er i dette tilfælde ikke alene djævlens yndlingstal - tallet var også at finde på ulykkesbilens nummerplade.

Sagen kulminerer 12. oktober, få uger før den nu grundigt upopulære forretningsmand, ægtemand og far til to skal for retten. Efter et besøg hos sin elskerinde findes han dræbt i hendes opgang med adskillige skud i hoved og overkrop.

Myndighederne har ikke kunnet fastslå om, det var en tilfældig galnings værk, et mafiamord eller en art selvtægt.

Ifølge den lokale presse er esterne imidlertid ganske godt tilfredse med løsningen. Nok om det.

Til Mor Stenstrup skal lyde en tak for nissehuen med rensdyrhorn. En ægte isbryder, hvis vi længere mod nord skulle køre på nogle samer.

Hvis du vil vide mere